Οι ποδοσφαιριστές στο στόχαστρο των ληστών

Οι ποδοσφαιριστές στο στόχαστρο των ληστών

Η Παρί Σεν Ζερμέν αποφάσισε ν' αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και τις περιπολίες που θα κάνει ιδιωτική εταιρία φύλαξης στα σπίτια των παικτών της. Οι ληστείες στα σπίτια των αστέρων της Ανχελ Ντι Μαρία και Μαρκίνιος είναι οι τελευταίες από μια σειρά εισβολών στις κατοικίες παικτών της. Στο παρελθόν είχαν μπει σ' αυτά του Τιάγκο Σίλβα (τώρα στην Τσέλσι), του Ερικ Τσούπο – Μοτίνγκ (τώρα στη Μπάγερν Μονάχου), του Σέρχιο Ρίκο και του Μάουρο Ικάρντι. Από όλα έφυγαν με μεγάλη λεία.

Το φαινόμενο, ωστόσο, είναι πανευρωπαϊκό και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση. Στην Αγγλία, προσφάτως ληστές μπήκαν στα σπίτια του προπονητή της Εβερτον, Κάρλο Αντσελότι, και σ' εκείνο του τερματοφύλακα της ομάδας και πρώην του ΠΑΟΚ, Ρόμπιν Ολσεν. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση απείλησαν τον Σουηδό κίπερ και την οικογένειά του με μαχαίρι. Ο Κάιλ Γουόκερ, άσος της Μάντσεστερ Σίτι, που μένει σε κοντινή περιοχή, βλέποντας τους παίκτες και τους προπονητές να γίνονται στόχοι, απέκτησε ειδικά εκπαιδευμένο ντόμπερμαν για 45 χιλιάδες ευρώ.

Τα προηγούμενα χρόνια, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στην Ισπανία υπήρχε και μια καταγγελία για ληστεία σε σπίτι παίκτη ή προπονητή. Πρώτο θύμα ήταν ο Τζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα το 2018. Αρπαξαν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από το σπίτι του άσου και της σταρ Σακίρα, αλλά λίγο αργότερα τους συνέλαβαν. Ληστές μπήκαν και στο σπίτι του Τζόρντι Αλμπα και άλλων δύο τότε παικτών της ομάδας, του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ και του Αρτουρ. Οι άσοι της Ρεάλ Μαδρίτης, επίσης, έπεσαν θύματα ληστείας. Ο Ισκο δύο φορές, ο Καρίμ Μπενζεμά, ακόμη κι ο προπονητής Ζινεντίν Ζιντάν. Η λίγκα και οι σύλλογοι θορυβημένοι από τα πολλά «χτυπήματα» έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα στους παίκτες και τους ζήτησαν να μην δείχνουν στα social media το εσωτερικό των σπιτιών τους και κυρίως να μην εμφανίζουν σε βίντεο τα πολύτιμα αντικείμενά τους, αλλά και να μην φαίνονται σε βίντεο και φωτογραφίες τα συστήματα ασφαλείας που τους προστατεύουν.

Στη Γερμανία, την περασμένη εβδομάδα μπήκαν στο σπίτι του Ντάριντα της Χέρτα Βερολίνου, ενώ πριν τρία χρόνια, οι ληστές είχαν ξηλώσει ολόκληρο τοίχο στο σπίτι του Μπελαραμπί της Λεβερκούζεν για να πάρουν το χρηματοκιβώτιο!

Στην Ελλάδα ήταν συχνό φαινόμενο για ένα διάστημα το 2017 και το 2018. Το 2019 η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρα ληστών που δρούσε στα νότια προάστια και σύμφωνα με τα στοιχεία της ήταν υπεύθυνη για ληστείες σε σπίτια εννιά ποδοσφαιριστών.