ΓΔ: 891,47 -14,60 (-1,61 %)

Τζίρος: 30,51 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 891,47 -14,60 (-1,61 %)

Τζίρος: 30,51 εκατ. €   RT

Ρωσία: Ο τσέχος πρεσβευτής εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών

Ο τσέχος πρεσβευτής εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τσεχίας στην Μόσχα σχετικά με την απόφαση της Πράγας για την απέλαση 18 ρώσων διπλωματών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δύο ρώσοι πράκτορες, που κατηγορούνται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok κατά του πρώην ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 στην Βρετανία βρίσκονται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενήργησε ως διπλός πράκτορας για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και των αρχών της δεκαετίας του 2000. Τον Δεκέμβριο του 2004 συνελήφθη από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και αργότερα, καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης. Εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 με το πρόγραμμα ανταλλαγής κατασκόπων.

 Να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στηρίζει το μέλος της Συμμαχίας, την Δημοκρατία της Τσεχίας, καθώς ερευνά τις «μοχθηρές ενέργειες» της Ρωσίας στο έδαφός της και ότι αυτό ακολουθεί ένα δείγμα "επικίνδυνης συμπεριφοράς" της Μόσχας, είπε σήμερα ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. "Αυτό ακολουθεί ένα δείγμα επικίνδυνης συμπεριφοράς από τη Ρωσία. Συμπάσχουμε με τους αγαπημένους των θυμάτων της έκρηξης στο Βρμπέτιτσε. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

 Αξίζει να επισημανθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Τσεχίας είναι παράλογες καθώς η Πράγα είχε παλαιότερα αποδώσει τις ευθύνες για την έκρηξη στους ιδιοκτήτες της αποθήκης, καθώς και ότι η Μόσχα θα ανταπέδιδε σκληρά. 

«Θα προχωρήσουμε σε αντίποινα που θα αναγκάσουν τους υπεύθυνους αυτής της πρόκλησης να κατανοήσουν πλήρως τις ευθύνες τους για την καταστροφή των θεμελίων των κανονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», αναφέρεται σε δήλωση του ρωσικού υπουργείου. 

«Αυτή η εχθρική κίνηση ήταν η συνέχειας μιας σειράς αντιρωσικών ενεργειών από την Τσεχία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τα αμερικανικά ίχνη (εδώ)», αναφέρει η δήλωση, και κατηγορεί την Πράγα ότι προσπαθεί να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ