Αντίποινα κατά της Τσεχίας για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών
Ρωσία

Αντίποινα κατά της Τσεχίας για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Η Ρωσία χαρακτήρισε την Κυριακή αβάσιμες και παράλογες τις κατηγορίες της Τσεχίας ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014, και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών.

Η Τσεχία γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τις υποψίες περί ρωσικής συμμετοχής στην έκρηξη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα, και ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.

Οι απελάσεις και οι κατηγορίες της τσεχικής πλευράς έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη διαμάχη με τη Ρωσία από το τέλος του κομμουνισμού το 1989, όταν η Τσεχία ήταν για δεκαετίες υπό την κυριαρχία της Μόσχας. 

Το συμβάν έχει επίσης ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά για τη χειρότερη ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η οποία έχει εν μέρει προκληθεί από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα δυτικά της σύνορα και στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, μετά την αύξηση των συγκρούσεων ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. 

Η Τσεχία απέλασε τους Ρώσους διπλωμάτες το Σάββατο αφού ανακοίνωσε ότι έρευνες συνέδεσαν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Τσεχίας είναι παράλογες καθώς η Πράγα είχε παλαιότερα αποδώσει τις ευθύνες για την έκρηξη στους ιδιοκτήτες της αποθήκης, καθώς και ότι η Μόσχα θα ανταπέδιδε σκληρά. 

Θα προχωρήσουμε σε αντίποινα που θα αναγκάσουν τους υπεύθυνους αυτής της πρόκλησης να κατανοήσουν πλήρως τις ευθύνες τους για την καταστροφή των θεμελίων των κανονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», αναφέρεται σε δήλωση του ρωσικού υπουργείου. 

«Αυτή η εχθρική κίνηση ήταν η συνέχειας μιας σειράς αντιρωσικών ενεργειών από την Τσεχία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τα αμερικανικά ίχνη (εδώ)», αναφέρει η δήλωση, και κατηγορεί την Πράγα ότι προσπαθεί να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Tσέχος υπουργός Εσωτερικών και προσωρινώς εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας ότι η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών το 2014 είχε στόχο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα φορτίο όπλων που επρόκειτο να φύγει από την αποθήκη με προορισμό, πιθανότατα, τη Βουλγαρία.