Αναζητούνται δύο Ρώσοι ύποπτοι ενώ απελάθηκαν χθες 18 Ρώσοι διπλωμάτες
Κατασκοπικό θρίλερ στην Τσεχία

Αναζητούνται δύο Ρώσοι ύποπτοι ενώ απελάθηκαν χθες 18 Ρώσοι διπλωμάτες

Διαστάσεις κατασκοπικής ταινίας λαμβάνει η αναζήτηση δύο Ρώσων από τις αρχές της Τσεχίας που φέρονται να έχουν σχέση με μία θανατηφόρα έκρηξη που σημειώθηκε το 2014 στη χώρα αλλά και την υπόθεση της δηλητηρίασης Σκριπάλ, την ώρα που η Πράγα χθες προχώρησε στην απέλαση 18 Ρώσων διπλωμάτων.

Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη διαμάχη της με τη Ρωσία από τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.

Τα ονόματά τους ταιριάζουν με αυτά που χρησιμοποίησαν οι δύο άντρες που κατηγορούνται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με το νευροπαραλυτικο νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Σόλσμπερι το 2018. 

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενήργησε ως διπλός πράκτορας για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και των αρχών της δεκαετίας του 2000. Τον Δεκέμβριο του 2004 συνελήφθη από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και αργότερα, καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης. Εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 με το πρόγραμμα ανταλλαγής κατασκόπων.

«Οι δύο άνδρες ήταν παρόντες στην τσεχική επικράτεια τον Οκτώβριο του 2014», όταν συνέβη η έκρηξη του Vrbetice, δήλωσε η ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, προσθέτοντας ότι χρησιμοποίησαν επίσης ταυτότητες Τατζέκου και Μολδαβού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε  χθες ότι δίνει διορία 48 ημερών σε 18 Ρώσους διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα καθώς χαρακτηρίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες ως πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών SVR και GRU, ύποπτοι για συμμετοχή στην έκρηξη του 2014.

«Δεκαοκτώ υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας πρέπει να φύγουν από τη δημοκρατία μας εντός 48 ωρών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, δήλωσε ότι οι τσεχικές αρχές είχαν «σαφή στοιχεία» που συνδέουν αξιωματικούς της GRU με την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς.

«Έχουμε βάσιμους λόγους να υποπτευόμαστε την εμπλοκή αξιωματικών της GRU από τη μονάδα 29155 στην έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών στο Vrbetice», δήλωσε ο Μπάμπις. Πρόσθεσε δε, ότι είχε λάβει τις πληροφορίες την Παρασκευή, χωρίς να εξηγήσει γιατί χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής άνω βουλής, δήλωσε χθες ότι οι ισχυρισμοί της Πράγας είναι παράλογοι και πως η απάντηση της Μόσχας θα πρέπει να είναι ανάλογη.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Πράγα ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter χθες ότι η Ουάσινγκτον «τάσσεται στο πλευρό του ακλόνητου συμμάχου της, της Τσεχικής Δημοκρατίας. Εκτιμούμε τη σημαντική τους δράση να επιβάλουν τίμημα στη Ρωσία για τις επικίνδυνες ενέργειές της σε τσεχικό έδαφος».