Ο Λουκ Σο «επέζησε» από την κριτική του Μουρίνιο και ο Χάρι Κέιν ψάχνει μία ευκαιρία

Ο Λουκ Σο «επέζησε» από την κριτική του Μουρίνιο και ο Χάρι Κέιν ψάχνει μία ευκαιρία

Στην ίδια καρέκλα, στο ίδιο γραφείο και μπροστά σχεδόν στους ίδιους ρεπόρτερ που για χρόνια ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον επέμενε να υπερασπίζεται τους παίκτες του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε επιλέξει εξαρχής μια άλλη τακτική. Ο Πορτογάλος, στη θητεία του στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» δεν σταμάτησε να κριτικάρει δημοσίως τους ποδοσφαιριστές. Από τα λόγια του δεν γλίτωσαν ούτε σταρ όπως ο Πολ Πογκμπά. Ο Λουκ Σο ήξερε ότι κάποια στιγμή θα έρθει η δική του σειρά...

Αυτή η σειρά αποδείχθηκε πως ήταν μία επαναλαμβανόμενη νόρμα του «Εκλεκτού». Ακόμη και σε μία καλή παρουσία του Αγγλου αριστερού μπακ, το σχόλιο του Μουρίνιο ήταν «η εμφάνισή του ήταν αποτέλεσμα του κορμιού του και του μυαλού μου!». Στις άσχημες βραδιές, ίσως είναι εύκολο η φαντασία να καταλάβει τι θα ακουγόταν... Τα σχόλια συμπυκνώνονταν σε κάτι σαν «δεν παίζει έξυπνα» ή «δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση» και κατέληγαν και στο «δεν έχει μυαλό και γίνεται εχθρός και αντίπαλος της ίδιας της ομάδας του».

Ο Λουκ Σο είχε παραδεχθεί ότι επισκέπτεται ψυχολόγο μετά τον φρικιαστικό τραυματισμό του στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 από τον Εκτορ Μορένο, σε αγώνα με την Αϊντχόφεν για το Champions League. Διπλό κάταγμα στο πόδι και ήταν μόλις 20 ετών, στη δεύτερη σεζόν του στο «Ολντ Τράφορντ» μετά την αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών μετεγγραφή του από τη Σαουθάμπτον. Οταν επέστρεψε έπειτα από 11 μήνες, βρήκε στον πάγκο τον μονίμως ανικανοποίητο Μουρίνιο.

Για τον Πορτογάλο κόουτς τα επικριτικά λόγια είναι η λεγόμενη «σκληρή αγάπη». Για τον Σο, ωστόσο, η κριτική δεν ήταν ακριβώς εποικοδομητική. Δεν ήταν, για την ακρίβεια, δημιουργική κι ας τον σκληραγώγησ. Ο Αγγλος ήθελε να φύγει από τη Γιουνάιτεντ, όμως το περιβάλλον του και ο ατζέντης του, Τζόναθαν Μπάρνετ, τον πίεσαν να κάνει υπομονή. Είχαν μελετήσει τις δουλειές του Μουρίνιο και γνώριζαν πως δεν μένει πάνω από τρεις σεζόν στην ίδια ομάδα. Στο Μάντσεστερ άντεξε δύο και κάτι χρονιές, πριν απολυθεί τον Δεκέμβριο του 2018...

Εκτοτε ο Λουκ Σο θύμισε στη διοίκηση του συλλόγου γιατί το 2014 τον είχε κάνει τον πιο ακριβό 19χρονο στην Premier League. Κέρδισε επάξια τη θέση βασικού στη Γιουνάιτεντ και μετά τα «πειράματα» του Γκάρεθ Σάουθγκέϊτ με τους Τρίπιερ και Τίρνεϊ, ο Σο ήταν βασικός στο ματς με την Τσεχία για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Euro. Ο Μουρίνιο, πάντως, δεν ξεχνά τις παλιές συνήθειες και ως σχολιαστής της διοργάνωσης, αλλά τούτη τη φορά με διπλωματία. «Το μόνο αρνητικό που έχω για την Αγγλία είναι η “φτωχή” επίθεση από τα πλάγια», θέλοντας να «φωτογραφήσει» τους Σο και Κάλβιν Φίλιπς. Πρόσθεσε, όμως, ότι «έχουν εξαιρετικούς παίκτες στα άκρα και πρέπει να είναι πιο ενεργητικοί».

Ο νέος προπονητής της Ρόμα ρωτήθηκε πρόσφατα για τη σχέση του με τον Σο στο «Ολντ Τράφορντ» και αποκρίθηκε ότι «βρήκα ένα νέο παιδί με έναν τραυματισμό που μπορεί να του “έκοβε” την καριέρα. Ενα αγόρι με σημάδια και φόβους. Του μιλούσα για να του αυξήσω τις φιλοδοξίες και να αναπτύξω τις ευθύνες του. Συνηθίζω να πιέζω τους παίκτες μου στα άκρα και δεν είναι πολλοί εκείνοι που αντέχουν να με ακολουθήσουν».

Ο ίδιος ο Λουκ Σο, πάντως, παραδέχθηκε πως «όπως ήταν εμφανές, η σχέση μας δεν ήταν καλή. Μονάχα που η προσέγγισή του με έκανε πνευματικά πιο δυνατό και αυτό δεν μπορώ να το κρύψω». Ο Μουρίνιο, μάλιστα, ομολόγησε πως «ενώ στην αρχή πίστευα ότι η ιδανική επιλογή για το αριστερό άκρο της άμυνας της Αγγλίας στο Euro θα ήταν ο Τσίλγουελ», εξήρε την εμφάνιση του Σο. Πλέον τον γνωρίζει και δεν απαντά με την ερώτηση «ποιος;», όταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον ρωτούσαν «γιατί δεν παίζει ο Λουκ Σο;»...

Με τον Ζοσέ Μουρίνιο έχει συνεργαστεί, στην Τότεναμ, και ο Χάρι Κέιν. Ο σταρ των Λονδρέζων δεν έχει βρει ακόμη δίχτυα στο Euro – άλλωστε, ο Ραχίμ Στέρλινγκ έχει πετύχει και τα μόλις δύο γκολ της Αγγλίας στα τρία παιχνίδια των ομίλων – και ψάχνει μία ευκαιρία. Ο πρώην προπονητής του εξήγησε ότι στην Premier League ο 27χρονος επιθετικός μπορεί να παίζει και ως Νο9 και ως «δεκάρι». Στην Εθνική δείχνει να θέλει να κάνει το ίδιο, χωρίς όμως επιτυχία σε καμία θέση.

Στο «νησί» μερίδα του Τύπου και του κοινού καλεί τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να τον αφήσει μέχρι και εκτός βασικού σχήματος... Ομως τα «λιοντάρια» είχαν την πιο «αθόρυβη» βραδιά τους στα τελευταία 17 λεπτά του ματς με τη Σκωτία, όταν ο Κέιν αντικαταστάθηκε από τον Μάρκους Ράσφορντ. Οι Αγγλοι είχαν από ένα δοκάρι στα τρία ματς του ομίλου, τους έφτασαν δύο 1-0 (επί Κροατίας και Τσεχίας) για την πρωτιά, όμως στο επερχόμενο ντέρμπι με τη Γερμανία για τους «16» ξέρουν ότι θα χρειαστούν και περισσότερη δημιουργία και το «ξέσπασμα» του καλύτερου (αλλά ως τώρα «άσφαιρου») επιθετικού τους.