Ο «αυτοκράτορας» Ζοσέ Μουρίνιο και το κόλπο που κάνει τη Ρόμα να ονειρεύεται

Ο «αυτοκράτορας» Ζοσέ Μουρίνιο και το κόλπο που κάνει τη Ρόμα να ονειρεύεται

Τους τελευταίους μήνες οι ειδήσεις γύρω από τη Ρόμα ήταν ως επί το πλείστον αρνητικές ή δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Τα οικονομικά προβλήματα, η αλλαγή πλάνων για το νέο γήπεδο και το ειδύλλιο του Ράιαν Φρίντκιν, γιου του ιδιοκτήτη του κλαμπ, Νταν Φρίντκιν, με την τηλεοπτική παρουσιάστρια Ντιλέτα Λεότα, απασχολούσαν περισσότερο. Μοναδική εξαίρεση η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Europa League, αλλά η χαρά έγινε λύπη μετά την ήττα με 6-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρώτο μεταξύ τους ματς. Απόψε, διεξάγεται το δεύτερο στο «Ολίμπικο» (22:00, COSMOTE TV SPORT 1), αλλά στον... πλανήτη των «τζαλορόσι» δεν ενδιαφέρονται τόσο γι' αυτό, όσο για την πρόσληψη του Ζοσέ Μουρίνιο που θ' αναλάβει μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν – ένας κεραυνός εν αιθρία. Οι οπαδοί ήταν σίγουροι πως η ομάδα είχε συμφωνήσει με τον Μαουρίτσιο Σάρι!

Ο Μουρίνιο απολύθηκε από την Τότεναμ στις 19 Απριλίου. Στις 23 ο αθλητικός διευθυντής της Ρόμα, Τιάγκο Πίντο, έκανε τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τη βοήθεια του Μάθιου Ο' Ντόνοχιου, Ιρλανδού συμβούλου του τεχνικού και φίλο του Ράιαν Φρίντκιν. Στις 26, οι Φρίντκιν μαζί με τον CEO, Γκουΐντο Φιένγκα, ταξίδεψαν στο Λονδίνο. Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης ήθελε να συζητήσει με τον «Special One», τον κόουτς με τους 25 τίτλους στο παλμαρέ του. Υπήρξε άμεση συνεννόηση ανάμεσά τους και μπήκαν οι βάσεις της συμφωνίας για το 3ετές συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές. Ο Μουρίνιο θα παίρνει επτά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσό που μπορεί ν' αυξηθεί με τα μπόνους. Για τον πρώτο χρόνο, δε, θα βάλει στην τσέπη του και άλλα εννιά εκατομμύρια ως μέρος της αποζημίωσής του από τους «σπερς».

Το πρότζεκτ που του παρουσιάστηκε είναι διαφορετικό από εκείνα που είχε στους δύο προηγούμενους σταθμούς της καριέρας του, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην Τότεναμ. Η Ρόμα ξέρει πως στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα που να διεκδικεί τίτλους ή διακρίσεις, άμεσα. Θέλουν ν' ανέβουν σταδιακά στην ιεραρχία του ιταλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός των «ρομανίστι» που έχει κιόλας ξεχαστεί το «zero tituli» (σ.σ. μηδέν τίτλοι), που είχε πει ο Μουρίνιο το 2009 για τη Ρόμα του Λουτσιάνο Σπαλέτι, η οποία ήταν η μεγάλη ανταγωνίστρια της Ιντερ όσο εκείνος εργαζόταν στους «νερατζούρι». Ηταν πολλά τα όσα είχε πει στον «Σπαλ» (π.χ. «δούλεψε καλύτερα»), αλλά και στο διάδοχό του Κλαούντιο Ρανιέρι (π.χ. «έχει γεράσει»). Οι οπαδοί της Ρόμα τον μισούσαν. Τώρα, είναι έτοιμοι να τον αγαπήσουν. Παράξενο, αλλά ο Πορτογάλος προκαλεί αισιοδοξία. Ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια με τις ομάδες από ένα σημείο και μετά ν' αναζητούν να τον... ξεφορτωθούν. Οι Φρίντκιν, πάντως, ήδη βλέπουν τα θετικά: την πρώτη μέρα του νέου «αυτοκράτορα» της Ρώμης, η μετοχή του κλαμπ εκτοξεύθηκε κατά 21,02% στο Χρηματιστήριο.

Ο Μουρίνιο είναι μια επιλογή που δεν ακολουθεί τη λογική της Ρόμα, μια ομάδα που παραδοσιακά ενδιαφέρεται περισσότερο για το επιθετικό ποδόσφαιρο και τεχνικούς που μπορούν να παρουσιάσουν νεωτεριστικές τακτικές προτάσεις (Σπαλέτι, Ζντένεκ Ζέμαν, Λουΐς Ενρίκε, Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο, Πάουλο Φονσέκα τα τελευταία χρόνια). Η πρόσληψή του μπορεί να συγκριθεί μ' εκείνη του Φάμπιο Καπέλο το 1999. Παρεμπιπτόντως και εκείνος ήταν μια πρόσληψη κόντρα στην... κουλτούρα του κλαμπ. Η Ρόμα, πάντως, πήρε το πρωτάθλημα μαζί του (2000-01) και έκτοτε δεν το έχει καταφέρει ξανά.

Το ιταλικό ποδόσφαιρο κερδίζει κι αυτό από την συμφωνία Μουρίνιο – Ρόμα. Ολοένα και περισσότερες μεγάλες προσωπικότητες και αστέρες του ποδοσφαίρου επιλέγουν την Serie A, με το φορολογικό σύστημα της Ιταλίας να τους συμφέρει. Εμπλουτίζεται ο «γαλάξιας» του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, του Ρομέλου Λουκάκου, του Αντόνιο Κόντε και των υπολοίπων. Ετοιμάζονται κιόλας για τις ίντριγκες. Μια από τις κόντρες του στο παρελθόν ήταν με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, νυν τεχνικό της Εθνικής Ιταλίας. Ηδη, δε, έχει αρχίσει και μια αγαπημένη ασχολία των ιταλικών ΜΜΕ: τα μεταγραφικά σενάρια κι ένα από αυτά εμπλέκει τους «τζαλορόσι», με τον Ζοσέ Σα, τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Ο Μουρίνιο μπορεί να τα πάει καλά ή άσχημα. Σίγουρα η Ρόμα, όμως, δεν θα είναι αδιάφορη. Ο άρτος και το θέαμα επέστρεψε στην «Αιώνια Πόλη».