Το Αγιαξ – Ρόμα βάζει στη βιτρίνα τα νέα ταλέντα

Το Αγιαξ – Ρόμα βάζει στη βιτρίνα τα νέα ταλέντα

Μετά την αποψινή αναμέτρηση του Αγιαξ με τη Ρόμα στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», την πρώτη μεταξύ τους για τα προημιτελικά του Europa League (22:00, COSMOTE TV SPORT 3), οι αθλητικοί διευθυντές των δύο ομάδων, ο Μαρκ Οφερμαρς κι ο Τιάγκο Πίντο, περιμένουν τα τηλέφωνά τους να πάρουν... φωτιά. Είναι η εποχή που στη «στρατόσφαιρα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου γίνονται οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις και ο «Αίας» με τους «τζαλορόρι» διαθέτουν ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς παίκτες. Το Europa League τα τελευταία χρόνια δεν έχει μόνο τον... αέρα των παλιών ευρωπαϊκών Κυπέλλων, αλλά εξελίσσεται και σε μια από τις καλύτερες βιτρίνες για να προωθήσουν οι ομάδες τους ποδοσφαιριστές τους.

Ο Αγιαξ αφού πούλησε τον Φρένκι ντε Γιόνγκ (Μπαρτσελόνα, 86 εκατ. ευρώ με τα μπόνους), τον Ματάις ντε Λιχτ (Γιουβέντους, 85,5 εκατ. ευρώ με τα μπόνους), τον Χακίμ Ζίγεχ (Τσέλσι, 40 εκατ. ευρώ), τον Σερτζίνιο Ντεστ (Μπαρτσελόνα, 21 εκατ. ευρώ) και τον Ντόνι φαν ντε Μπέικ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 39 εκατ. ευρώ), τώρα ετοιμάζει την επόμενη... φουρνιά.

Ο 18χρονος Ολλανδός μέσος, Ράιαν Γκράβενμπερχ, είναι το «διαμάντι». Ενας box-to-box χαφ τον οποίο παρομοιάζουν με τον Πολ Πογκμπά. Η Τσέλσι, η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους ενδιαφέρονται, με τους «μπιανκονέρι» να έχουν πλησιάσει τον ατζέντη του Μίνο Ραϊόλα. Λέγεται πως στην περιοδεία του ανά την Ευρώπη για να συζητήσει με τους «μεγάλους» συλλόγους για τον Ερλινγκ Χάαλαντ, αναφέρθηκε και το όνομά του. Ο 21χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ Αντονι είναι ο άλλος για τον οποίον ρωτούν. Τον πήρε για 16 εκατομμύρια ευρώ και ήδη κοστολογείται στα 25 εκατομμύρια. Αν και η φήμη του Αγιαξ είναι μιας ομάδας που παράγει ή βελτιώνει παίκτες με επιθετικές αρετές, αυτό το καλοκαίρι τις περισσότερες προτάσεις είναι πιθανό να τις λάβει για δύο αμυντικούς τους: τους πολυθεσίτες Λισάνδρο Μαρτίνες (23 ετών, Αργεντινή) και Εντσον Αλβαρες (23 ετών, Μεξικό). Συνολικά, γι' αυτούς τους τέσσερις αναμένεται να λάβει προτάσεις που θα κινηθούν στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Ρόμα, ο παίκτης που έχει κεντρίσει την προσοχή είναι ο 23χρονος Ισπανός κεντρικός μέσος, Γκονθάλο Βιγιάρ. Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει δείξει το πιο «ζεστό» ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες ενός παίκτη που έχει ξεπατικώσει το στιλ του Σέρχιο Μπουσκέτς. Μ' αυτό ως δεδομένο, βρίσκεται και στο ραντάρ της Μπαρτσελόνα που ψάχνει μέσους και σε σχετικά χαμηλή τιμή μια και αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ο 22χρονος Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός Ιμπάνιεζ είναι ο άλλος με προτάσεις. Η Λέστερ επιχείρησε να τον πάρει δίνοντας 25 εκατομμύρια ευρώ και οι «τζαλορόσι» της έκλεισαν την πόρτα. Θα επανέλθει, όμως, το καλοκαίρι. Πέραν αυτών των δύο, ο 24χρονος Ιταλός αμυντικός Μαντσίνι κι ο 21χρονος Αλβανός σέντερ μπακ Κουμπουλά έχουν επίσης «πέραση». Για τον Μαντσίνι φέρεται να ενδιαφέρεται η Μπάγερν Μονάχου. Η Ρόμα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Θα επιδιώξει να πάρει 100 εκατομμύρια γι' αυτούς.