Ο Ντόνι φαν ντε Μπέικ δεν το έχει μετανιώσει... ακόμη

Ο Ντόνι φαν ντε Μπέικ δεν το έχει μετανιώσει... ακόμη

Ο Ντόνι φαν ντε Μπέικ επέστρεψε στην αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το κρίσιμο δεύτερο ματς με τη Μίλαν στο «Σαν Σίρο» στο πλαίσιο των «16» του Europa League (22:00, COSMOTE TV SPORT 3). Ωστόσο, ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν αναμένεται να τον βάλει και στο αρχικό σχήμα της ομάδας του. Αλλωστε, ο Ολλανδός μέσος δεν έχει αγωνιστεί πολύ αυτή την σεζόν – μόνο δύο φορές ήταν βασικός και μπορεί να έχει πάρει μέρος σε 26 ματς, αλλά ο χρόνος συμμετοχής του συνολικά μετά βίας ξεπερνά τα 1.000 λεπτά. Εδώ και μήνες το μέλλον του στο «Ολντ Τράφορντ» βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Το περιβάλλον του λέει πως δεν μετανιώνει για τη μεταγραφή από τον Αγιαξ για 39 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη...

Ο 23χρονος κεντρικός χαφ προερχόταν από δύο εντυπωσιακές σεζόν με τον «Αίαντα». Την περίοδο 2018-19 σε 57 συμμετοχές πέτυχε 17 γκολ και μοίρασε 13 ασίστ. Την περίοδο 2019-20 είχε δέκα γκολ και 11 ασίστ σε 37 εμφανίσεις. Η απόδοσή του, όπως ήταν φυσιολογικό, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των «μεγάλων» της Ευρώπης. Θεωρούταν ένα από τα μεγάλα ταλέντα, ένας παίκτης που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στο υψηλότερο επίπεδο. Δικαίως. Ελάχιστοι χαφ έχουν το δικό του ένστικτο στο σκοράρισμα. Ο φαν ντε Μπέικ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο να κινείται ανάμεσα στις γραμμές της αντίπαλης άμυνας.

Η Ρεάλ Μαδρίτης τον είχε κλείσει για 60 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο Ζινεντίν Ζιντάν «τράβηξε την πρίζα» την τελευταία στιγμή. Δεν τον ήθελε. Επειτα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η τιμή του έπεσε στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ο δρόμος προς την ισπανική πρωτεύουσα, όμως, είχε κλείσει. Ανοιξε εκείνος προς το «Καμπ Νόου» και τη Μπαρτσελόνα. Ο Ρόναλντ Κούμαν τον ήθελε. Ο φαν ντε Μπέικ περίμενε ουσιαστικά μέχρι την τελευταία στιγμή τους «μπλαουγκράνα» να βρουν τη φόρμουλα με τον Αγιαξ για να τον πάρουν. Γι' αυτό και είπε «όχι» στην Τότεναμ που επίσης τον ήθελε. Οι Ολλανδοί, ωστόσο, είχαν ήδη κάνει διευκολύνσεις στη Μπάρτσα για τις μεταγραφές του Φρένκι ντε Γιόνγκ και του Σερτζίνιο Ντεστ.

Εμφανίστηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εβαλε 39 εκατομμύρια ευρώ στο τραπέζι και τον πήρε. Ο φαν ντε Μπέικ δεν ήθελε να παίξει άλλο στον Αγιαξ, αλλά να δοκιμαστεί στην ελίτ της Ευρώπης και να πληρωθεί αναλόγως με τις ικανότητές του. Η απόκτησή του γέμισε με όνειρα τους πιστούς στο «Ολντ Τράφορντ». Ενας ποδοσφαιριστής που θα ανέβαζε το επίπεδο και θα βοηθούσε να γίνει διεκδικήτρια. Σύντομα, πάντως, αντιλήφθηκαν πως ο κόουτς Σόλσκιερ δεν τον πιστεύει ιδιαίτερα. «Αράχνιασε» ο φαν ντε Μπέικ στον πάγκο, ενώ είχε και προβλήματα με τραυματισμούς.

Ο φαν ντε Μπέικ νιώθει πως τον εκτιμούν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά από την άλλη δεν έχει χρόνο συμμετοχής, ενώ ο σύλλογος σκοπεύει να ενισχυθεί στη μεσαία γραμμή στο ερχόμενο μεταγραφικό «παράθυρο». Οσο ήταν ανοιχτό το χειμερινό «παζάρι» υπήρξαν σενάρια επιστροφής του στον Αγιαξ ή μεταγραφής του σε άλλες ομάδες προκειμένου να βρει κάπου να παίζει σταθερά. Μαζί με τον ντε Γιόνγκ και τον ντε Λιχτ (Γιουβέντους) έγιναν τα πρόσωπα της «νέας γενιάς» του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Οι άλλοι δύο κάνουν βήμα προς τα μπροστά. Εκείνος μένει «κολλημένος». Το καλοκαίρι θα ζυγίσει τις επιλογές του, αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί κι εκείνος σ' ακόμη ένα «χαμένο» ταλέντο.