Ο Αρτέτα (δεν) έχασε την υπομονή του με τον Ομπαμεγιάνγκ, για να μη χάσει το «πάνω χέρι»

Ο Αρτέτα (δεν) έχασε την υπομονή του με τον Ομπαμεγιάνγκ, για να μη χάσει το «πάνω χέρι»

Με τη θέα του τεράστιου ρολογιού του Big Ben να «σκεπάζει» την πόλη, είναι μάλλον δύσκολο να (ξε)χάσεις την ώρα στην αγγλική πρωτεύουσα. Ο Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ωστόσο, καθυστέρησε και αυτό του κόστισε ένα επιπλέον χαμένο 90λεπτο στο κυριακάτικο (14/3) ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου με την Τότεναμ. Η Αρσεναλ δεν το «πλήρωσε», καθώς νίκησε με 2-1. Ωστόσο, την επομένη ο αγγλικός Τύπος και παλαίμαχοι παίκτες των «κανονιέρηδων» συμμετείχαν σε ένα «νοητό» debate για το ρίσκο ή όχι της απόφασης του προπονητή του, Μικέλ Αρτέτα, να τον αφήσει εκτός για πειθαρχικούς λόγους...

Ο Ισπανός προπονητής δυσαρεστήθηκε με την καθυστερημένη άφιξη του 31 ετών κορυφαίου (και ακριβοπληρωμένου, με ετήσιο μισθό 15 εκατομμυρίων ευρώ) επιθετικού του στο ξενοδοχείο. Λίγα λεπτά πριν από τη σέντρα αποκάλυψε στο Sky Sports ότι «ενώ επρόκειτο να είναι βασικός, θα μείνει στον πάγκο, για ένα εσωτερικό θέμα». Κατά τη διάρκεια του ματς αποκαλύφθηκε ο λόγος. Ο Αρτέτα δεν δίστασε να πάρει μία τολμηρή απόφαση, θέλοντας όμως να αποδείξει ότι εκείνος τραβάει τις γραμμές των ορίων και της ανοχής στα αποδυτήρια.

Το θέμα στα ενδότερα της αντιπάλου του Ολυμπιακού στους «16» του Europa League επισκιάστηκε από τον θρίαμβο επί της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο. Ομως ενώ η πλειονότητα του λονδρέζικου Τύπου έκανε λόγο για «δικαίωση» του Αρτέτα, υπήρξαν και απορίες. Οι «London Times» αναρωτήθηκαν «γιατί, αφού τον τιμώρησε, τον έβαλε στον πάγκο;» και στέκονται στο μέλλον της αρχηγίας του Ομπαμεγιάνγκ και στην πιθανή απαίτησή του για μετεγγραφή. Το δημοσίευμά τους θυμίζει επίσης πως ο 39χρονος προπονητής δεν φοβήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν να θέσει εκτός ομάδας και τον Μεσούτ Εζίλ...

Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο παλαίμαχος στράικερ, Τόνι Κασκαρίνο, αποκάλεσε «γενναία» την επιλογή του κόουτς της Αρσεναλ, τονίζοντας, από την άλλη, ότι είναι κάτι «που μπορεί να “εκπυρσοκροτήσει” στα δικά του χέρια...». Ο 58χρονος Ιρλανδός έγραψε ότι «στο ποδόσφαιρο υπάρχει μία λεπτή γραμμή μεταξύ της ιδιοφυίας και της ανοησίας. Αυτό που έκανε ο Αρτέτα ίσως έχει επιπτώσεις. Θα φανεί πώς θα αντιδράσει ο Ομπαμεγιάνγκ. Η εμπειρία μου έχει δείξει πως οι παίκτες ανταποκρίνονται καλύτερα στις “διαχειριστικές” και όχι στις μεγάλες και δημόσιες αποφάσεις».

Ο Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ είχε γίνει αντικείμενο εσωτερικής έρευνας και τον περασμένο Φεβρουάριο, για πιθανή παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων, όταν δημοσιεύτηκε βίντεο που τον απεικονίζει να κάνει ένα τατουάζ. Κάτι, πάντως, που δεν του είχε στοιχίσει, καθώς είχε αγωνιστεί ως βασικός στα έξι από τα επτά επόμενα ματς της Αρσεναλ. 

Ο Αρτέτα δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες μετά τον αγώνα, μιλώντας για «εσωτερικό θέμα σεβασμού προς την ομάδα». Ξεκαθάρισε, πάντως, πως ο πρώην παίκτης της Ντόρτμουντ «είναι ένας καταπληκτικός τύπος, είναι εκπληκτικός παίκτης και φυσικά ο αρχηγός μας». Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν είμαι απογοητευμένος, διότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Είναι, όμως, σημαντικό, να τηρούμε τους κανόνες μας και να προχωράμε μπροστά».

Στο πλευρό του Αρτέτα στάθηκε και ο παλαίμαχος επιθετικός, Πολ Μέρσον. Ο άλλοτε αρχηγός της Αρσεναλ μίλησε επίσης στο Sky Sports, για να σχολιάσει το ντέρμπι με την Τότεναμ και υποστήριξε ότι «μπορεί ο Μικέλ να μην είναι ένας προπονητής με πολλά χρόνια εμπειρία, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη απόφαση που κλήθηκε να πάρει στον πάγκο της ομάδας! Είναι πολύ σημαντικό να θέτεις εσύ τους κανόνες και να περιμένεις από όλους, ακόμη και από τον αρχηγό και αστέρα, να τους ακολουθεί». 

Ο Μικέλ Αρτέτα επέλεξε μία «σκληρή» στάση απέναντι στον κατά πολλούς καλύτερο παίκτη του. Θέλησε να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα «σχοινιά» δεν είναι τόσο χαλαρά όσο στη θητεία του προκατόχου του, Ουνάι Εμερι. Κάτι που είχε συμβεί και στο φινάλε της πολυετούς πορείας του Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο των Λονδρέζων. Τότε που τα ταμπλόιντ έγραφαν πως ο σεβασμός στο πρόσωπο των δύο κόουτς είχε χαθεί... Ο Ισπανός, ωστόσο, τράβηξε τη δική του γραμμή και η ιστορία στην κόκκινη πλευρά του Βόρειου Λονδίνου υπήρξε καλύτερη και αποδοτικότερη στη δική του μεριά.