Ν. Σύψας: Ο ρυθμός μετάδοσης ξεπέρασε το 1 - Κίνδυνος για πολλαπλασιασμό κρουσμάτων

Ν. Σύψας: Ο ρυθμός μετάδοσης ξεπέρασε το 1 - Κίνδυνος για πολλαπλασιασμό κρουσμάτων

«Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας

«Ασφαλώς και πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά», επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέροντας μάλιστα πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» , ανέφερε ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα», δήλωσε. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. 

«Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα».

 Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει όμως ο ΕΟΔΥ, θετικοί στον κορονοϊό φέρονται να βρέθηκαν 50 από τους 300 εργαζόμενους σε εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τυποποίηση βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς.

Συγκεκριμένα σε μεγάλη μονάδα παραγωγής τροφίμων στην Χαλκιδική δύο εργάτριες του εργοστασίου που κατάγονται από την Αλβανία, επέστρεψαν από τις διακοπές τους και εμφάνισαν συμπτώματα. Πήγαν στο κέντρο υγείας Πολύγυρου και εκεί διαπιστώθηκε πως ήταν θετικές στον ιό.  Όταν έγινε γνωστό στην ιδιοκτησία του εργοστασίου, δόθηκε η εντολή να εξεταστούν όλοι οι εργαζόμενοι ενώ σταμάτησε κάθε λειτουργία της επιχείρησης και έγινε απολύμανση των χώρων. Όλοι όσοι είναι θετικοί στον ιό είναι και καραντίνα στα σπίτια τους.

Πρόκειται για 50 εργαζομένους, οι οποίοι είναι σε καραντίνα, ενώ εξετάστηκαν και οι συγγενείς τους, παρόλο που δεν εργάζονται στην εταιρεία. Αξίζει να επισημανθεί πως η εταιρεία  φαίνεται να έχει λάβει όλα τα μέτρα, ενώ έχει γίνει και απολύμανση των χώρων του εργοστασίου. 

Διαβάστε επίσης:

152 νέα κρούσματα - 43 στη Θεσσαλονίκη, 26 στην Αττική και 25 εισαγόμενα

Σενάρια για νέα μέτρα - Πολύ κρίσιμη η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου

Ηλ. Μόσιαλος: Πιθανό ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων να είναι 8- 10 φορές μεγαλύτερος

Κορονοϊός: Πότε είναι πιθανότερα τα περιστατικά υπερμετάδοσης της νόσου