Σενάρια για νέα μέτρα - Πολύ κρίσιμη η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου

Σενάρια για νέα μέτρα - Πολύ κρίσιμη η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου

Στην λήψη νέων μέτρων ώστε να προληφθεί ένα νέο κύμα της πανδημίας στην χώρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς.

Ήδη, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την επέκταση του «μοντέλου Πόρου», με την αυστηροποίηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και την χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, σε όσες περιοχές κριθεί απαραίτητη η λήψη περαιτέρω μέτρων, καθώς ο σταθερός αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων πάνω από τα 100 προκαλεί ανησυχία ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Ήδη, η ανακοίνωση των νέων μέτρων από πλευράς του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά την Παρασκευή αποτυπώνει τον προβληματισμό της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του τόνισε πως «στη διάθεσή μας έχουμε πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown» χωρίς παράλληλα να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το όριο των 100 καλεσμένων σε κοινωνικές τελετές και συναθροίσεις.

«Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς βαρόμετρο των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου.

Ταυτόχρονα, ενόψει μάλιστα και του Δεκαπενταύγουστου, όταν και αναμένεται το κύμα εξόδου των αδειούχων από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά και την επαρχία, οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων το παραπάνω χρονικό διάστημα μπορεί να φέρει την χώρα ενώπιον μιας ανεξέλεγκτης και μη διαχειρίσιμης κατάστασης, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση της πανδημίας στην χώρα.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός από την Ρόδο όπου βρίσκεται, τόνισε την αναγκαιότητα για ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά, επισημαίνοντας πως «απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει του τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορονοϊού, η οποία θέλω να τονίσω ότι δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση», ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να λάβει εγκαίρως όλους τους συνδυασμούς των μέτρων, με στόχο αυτά να αποδώσουν γρήγορα. 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, η οποία προβλέπει:

- αναστολή όλων των λιτανειών για το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και των πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεων, μετά και από σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας

- επέκταση ως τις 31 Αυγούστου του μέτρου της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.λπ., με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

- υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα για τους επισκέπτες από την Μάλτα από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01.

Παράλληλα, σε ισχύ από το πρωί της Παρασκευής έχουν τεθεί τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στο νησί του Πόρου, μετά τα 30 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τα οποία προβλέπουν:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Διαβάστε ακόμα:

- Τα δύο σενάρια για την λειτουργία των σχολείων από 7 Σεπτεμβρίου

Κορονοϊός: Εντατικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων - 419 παραβάσεις το τελευταίο 24ωρο