Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 12:30

-A +A

Ν. Μηταράκης για Μεταναστευτικό: «Ολοκληρωμένο το σχέδιο - Θα κριθεί στην πράξη»

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 12:30
Ν. Μηταράκης για Μεταναστευτικό: «Ολοκληρωμένο το σχέδιο - Θα κριθεί στην πράξη»
-A +A

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τη δυσπιστία των πολιτών στα νησιά, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, στο οποίο συμμετείχε, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου στο νησί».

«Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και συνέχισε: «Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δεν μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι επιστροφές».

Σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης τονίζει: «Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

«Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της βόρειας Χίου», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.

Διαβάστε ακόμα:

-Μεταναστευτικό: «Όχι» σε νέες δομές λένε στα νησιά - Γενική απεργία στις 22 Ιανουαρίου

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα