«Όχι» σε νέες δομές λένε στα νησιά - Γενική απεργία στις 22 Ιανουαρίου
Μεταναστευτικό

«Όχι» σε νέες δομές λένε στα νησιά - Γενική απεργία στις 22 Ιανουαρίου

Με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται καθημερινάΒ εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς των νησιών ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των δομών ταυτοποίησης και κράτησης ενώ Γενική απεργία έχει προγραμματισθεί στις 22 Ιανουαρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις νέες δομές που αναμένεται να δημισουργηθούν στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τη Δευτέρα οι κάτοικοι της ΧίουΒ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς είναι αντίθετοι στη δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας στο νησί. Η συγκέντρωση έλαβε χώρα έξω από το δημαρχείο, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό του δημαρχειακού μεγάρου συνεδρίαζε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο.

Το αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν να μην κατασκευαστεί νέα δομή φιλοξενίας στην περιοχή του 15ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Χίου-Βολισσού.

Μαλιστα,Β σημειώθηκαν και επεισόδιαΒ κατά τη διάρκεια της άφιξης του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη, ο οποίος παρέστηΒ στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.Β Β Ορισμένοι από τους συγκεντρωθέντες, όπως αναφέρει το politischios, πέταξαν μπουκάλια με νερό και καφέδες, ενώ έσπασαν την πόρτα του δημαρχείου προκειμένου να μπουν μέσα.

Αντίθετο το δημοτικό συμβούλιο στη δημιουργία νέας κλειστής δομής

Έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο νησί. Απέρριψε, επίσης, την εναλλακτική πρόταση του παρόντος στη συνεδρίαση υφυπουργού Εργασίας και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο όρος Αίπος για τη δημιουργία της δομής. Ο κ. Μηταράκης κατά την αναλυτική του εισήγηση, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο του σημερινού καταυλισμού της ΒΙΑΛ τη δημιουργία νέας δομής τονίζοντας ότι μόνο έτσι η λύση του ζητήματος θα είναι βιώσιμη.

Γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Υπενθυμίζεται ότι συναποφασίστηκε, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Η απεργία θα πραγματοποιηθεί προκειμένου οι νησιώτικες κοινωνίες να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη Λέσβο, σήμερα συνεδριάζει το Επιμελητήριο και αναμένεται η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ώστε να κλείσουν εκείνη τη μέρα και οι επιχειρήσεις. Στις 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στα τρία νησιά. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία.

Διαβάστε ακόμα:

-Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Ξεπεράστηκαν τα όρια - 50.000 πρόσφυγες στα νησιά