Μπ. Αλμπαϊράκ: Η Τουρκία συζητά με τις G20 για γραμμές ρευστότητας

Μπ. Αλμπαϊράκ: Η Τουρκία συζητά με τις G20 για γραμμές ρευστότητας

Συνομιλίες με τις χώρες της G20 πραγματοποιεί η Τουρκία για τη δημιουργία νέων γραμμών swaps, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών «δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιαστούν τις διαπραγματεύσεις πριν από την ολοκλήρωσή τους και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανό να γίνουν συμφωνίες με περισσότερες από μία χώρας».

«Η οικονομική δραστηριότητα της Τουρκίας πρόκειται να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του χρόνο», δήλωσε επίσης ο Αλμπαϊράκ.

O Μπεράτ Αλμπαϊράκ σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα διαπραγματευτεί γραμμές swaps με το ΔΝΤ ενώ τα αποθέματα της Τουρκίας είναι περισσότερο από επαρκή. Παράλληλα απέρριψε τις πληροφορίες ότι οι Αρχές της χώρες θα μπορούσαν να επιβάλουν capital controls.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας σημείωσε ότι οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας είναι σε θέση να καλύψουν το εξωτερικό χρέος τους και πρόσθεσε ότι το ταμείο είχε μόνο 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το υπόλοιπο χρέος, το οποίο θα μετακυλιόταν το 2020.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η πανδημία COVID-19 τέθηκε υπό έλεγχο στην Τουρκία και η χώρα είχε αρχίσει σταδιακά να άρει τα περιοριστικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το τουρκικό νόμισμα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 2 χρόνια, από τη νομισματική κρίση του 2018, χάνοντας το 17% της αξίας της.

Το δολάριο έναντι της λίρας όχι μόνο ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών, αλλά στις 4 το απόγευμα έφτασε στο επίπεδο του 7.1958 λιρών.