8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Καταποντίζεται η τουρκική λίρα

Καταποντίζεται η τουρκική λίρα

Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 2 χρόνια, από τη νομισματική κρίση του 2018, χάνοντας το 17% της αξίας της.

Το δολάριο έναντι της λίρας όχι μόνο ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών, αλλά στις 4 το απόγευμα έφτασε στο επίπεδο του 7.1958 λιρών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με ξένους επενδυτές, προσπαθώντας να τους πείσει για επενδύσεις σε μία χώρα που το νόμισμά της κατρακυλά και –το κυριότερο- τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί.

Η προσπάθεια στήριξης της λίρας έχει πώς φαίνεται μεγάλο κόστος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο μεταφορικά όσο και ουσιαστικά.

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος με σκοπό πάντα τη στήριξη του εθνικού νομίσματος έχουν φέρει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, στις 24 Απριλίου, τα αποθέματα μειώθηκαν περισσότερο από 2 δισ. δολάρια για να υποστηριχθεί η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας με το δολάριο.

Από τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα αύξησε τις ανταλλαγές νομισμάτων κατά 11,4 δισ. δολάρια και μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχε συγκεντρώσει 29,6 δισ. δολάρια από αυτά τα swaps. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, δανείστηκε άλλα 3 δισ. δολάρια μέχρι τα μέσα Απριλίου. Το πρακτορείο μάλιστα σημειώνει ότι όταν προ ημερών, η κεντρική τράπεζα μείωσε απρόσμενα κατά 1% το βασικό της επιτόκιο, στο 8,75%, προκλήθηκε μεγάλη έξοδο κεφαλαίων, καθώς "κάηκαν" περισσότερα από 600 εκατ. δολ. για τη στήριξη της λίρας.