Κυρ. Μητσοτάκης: Οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας

Σαφείς απαντήσεις για την πορεία της οικονομίας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που επιχείρησε να παρουσιάσει την ύφεση ως «κατόρθωμα» της κυβέρνησης. «Υπάρχει ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης οικονομικής απόδοσης και αυτό δεν είναι άλλο από το πως οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας», είπε αρχικά και παρέθεσε τα στοιχεία από τον δανεισμό της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, επί κυβέρνησης Τσίπρα και δη στις 12/3/2019 η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο 3,9%, ενώ σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με μόλις 1,57%. «Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε το μάθημα της κάλπης. «Κάνετε ακόμα μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εμφανιστείτε ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης. Εσείς που τη διαλύσατε στην κυριολεξία ανακάλυψε τώρα τους μικρομεσαίους και την μεσαία τάξη, εσείς που την υπερφορολογείσατε βάναυσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μια πλειοδοσία όπως για παράδειγμα στη δήθεν μείωση του ΦΠΑ στο 6% που προτείνει όταν ως κυβέρνηση είχε πάει το ΦΠΑ στην εστίαση από το 13 στο 24%. «Εξακολουθείτε να παρουσιάζεται την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που παραδώσατε ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη. Δεν έχετε καταφέρει να απαντήσετε σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: Εάν τα πράγματα τον Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με σχεδόν 10 μονάδες και αν τα πράγματα σήμερα πηγαίνουν όσο άσχημα τα παρουσιάζεται σήμερα, γιατί ο δείκτης αισιοδοξίας είναι τέλειος διαφορετικός από την εικόνα που παρουσιάζεται εσείς;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Επανερχόμενος στη δήθεν ύφεση που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στην πραγματικότητα ανάπτυξη. «Η περιβόητη ύφεση δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη. 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τετράμηνο του 2020, ως δια μαγείας και κόντρα στις δικές προβλέψεις, η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9% όταν ο μέσος όρος συρρίκνωσης ήταν 3,6%. Τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη και ΝΔ». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή και τελικά χτυπήθηκε λιγότερο από όλη η υπόλοιπη Ευρώπη. Και, όπως υπενθύμισε, σπεύδουν σήμερα οι οίκοι να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η παρούσα κυβέρνηση έλαβε μια οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. «Είχαμε για 12 συνεχόμενα τρίμηνα θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και έστρεψε τα πυρά του προς τον ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές λέγοντας ότι το 2-2,5% ανάπτυξη είναι χαμηλός ρυθμός. Για να συμπεράνει, μάλιστα, με βάση το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «βυθίσατε στην ύφεση πολύ πριν έρθει ο κορονοϊό πριν έρθει η πανδημία. Αυτό, όπως ισχυρίστηκε είναι επιτυχία του πρωθυπουργού, του Υπουργού Οικονομικών και σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου.

«Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η χώρα μας είναι η χώρα με την χειρότερη απόδοση από όλες τις χώρες ευρωπαϊκής ένωσης με - 0,7% το τέταρτο τρίμηνο. Οι μόνες τρεις χώρες που έχουν αρνητικό πρόσημο είναι η Ελλάδα πρώτη και καλύτερη, η Φιλανδία και Ιταλία. Αξίζετε συγχαρητήρια. Παραλάβατε μια οικονομία  με συνεχόμενη ανάπτυξη και την βάλατε εσείς οι άριστοι σε ύφεση», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με τον ίδιο το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί δήθεν η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα τόσο γρήγορα, «παρότι παρουσιάζεται τους εαυτούς σας ως τους άριστους τεχνοκράτες που θα μας φέρετε την ανάπτυξη». «Ακόμα περιμένουμε να δούμε την επενδυτική έκρηξη», είπε καλώντας τον πρωθυπουργό να του πει μια επένδυση που ήρθε στη χώρα μας. 

Επανέφερε, δε, το επιχείρημα περί του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ. «Τα κάνατε θάλασσα διότι δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία της χωράς. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, εμείς φέραμε την ανάπτυξη, ρυθμίσαμε το χρέος και αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία», είπε. 

Κόντρα για τα ΜΜΕ

Ηχηρή ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κριτική του Α. Τσίπρα σχετικά με τα χρήματα που δόθηκαν προς τα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στον κορονοϊό. «Σας λιβανίζουν τα ΜΜΕ ότι είστε ο Μεσίας και ο Μωυσής. Αλήθεια θα δώστε τη λίστα με τα χρήματα προς τα ΜΜΕ;», αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και μάλιστα μίλησε για ταϊσμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός σηκώνοντας το γάντι υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδινε διαφημίσεις ΔΕΚΟ σε φίλα προσκείμενα ΜΜΕ.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Να πάτε για διακοπές, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας 

Τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο προσφυγής στις κάλπες έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. Προέτρεψε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα να προγραμματίσει άφοβα τις διακοπές του, τονίζοντας ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Ηρεμήστε, φέτος θα πάτε διακοπές. Το εκλογικό ραντεβού είναι το 2023, έχετε άλλα τρία χρόνια στην αντιπολίτευση», υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανερχόμενος στα περί ύφεσης που επικαλείται ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο λόγος για τον οποίον το 4ο τρίμηνο του 2018 ήταν ένα καλό 4ο τρίμηνο ήταν γιατί επιλέξατε να δώσετε ένα κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα του 2018. «Τι έγινε το 2019; Το ποσό αυτό το μοιράσατε τον Μάιο, μπας και διασώσετε τη διαφαινόμενη ήττα. Έλειπαν τα χρήματα το 4ο τρίμηνο. Να θυμόμαστε τη μεγάλη ευκολία με την οποία επιχειρήσατε να εξαγοράσετε συνειδήσεις. Δεν σας βοήθησε πάρα πολύ, χάσετε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και καταλήξατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. 

Έντονη, μάλιστα, ήταν και η αντίδρασή του στην τοποθέτηση του Α. Τσίπρα αναφορικά με δήθεν δέσμευση της Ελλάδας για σημαντικά πλεονάσματα το 2021. «Η απόφαση του Eurogroup λέει επίσης ότι ο κανόνας αυτός δεν θα ισχύει αν υπάρχει ανάγκη. Ψεύδεστε για άλλη μια φορά. Και απορείτε που ο κόσμος σας λέει ψεύτη. Ντροπή σας κ. Τσίπρα», σημείωσε. 

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις επισήμανε ότι η προσέλκυση επενδυτών είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. «Το πρώτο μας μέλημα ήταν, είναι και θα είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας», είπε και ανταποκρίθηκε στο αίτημα Τσίπρα, παραθέτοντας μεγάλες επενδύσεις που αναμένεται να γίνουν στη χώρα μας. «Τουλάχιστον 500 εκατ. επενδύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 σε 5 ελληνικά ξενοδοχεία. Μεγάλοι κολοσσοί που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα, γιατί βλέπουν ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό και μια κυβέρνηση η οποία βελτιώνει ραγδαία το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η χώρα τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα

Α. Τσίπρας προς Κυρ. Μητσοτάκη: Η αποτυχία σας στην οικονομία προηγείται του κορονοϊού