8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Οφείλω μια συγγνώμη στον Ν. Ανδρουλάκη - Μέγα και ασυγχώρητο λάθος, δεν είχα ενημερωθεί

Κυρ. Μητσοτάκης: Οφείλω μια συγγνώμη στον Ν. Ανδρουλάκη - Μέγα και ασυγχώρητο λάθος, δεν είχα ενημερωθεί
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Για «μέγα και ασυγχώρητο λάθος», κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, όπως τονίζουν συνεργάτες του στο «Βήμα της Κυριακής». Σύμφωνα με τους οποίους, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι χρωστάει μια συγγνώμη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «δεν είχα ενημερωθεί».

Ο πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση-τοποθέτηση για την συγκεκριμένη υπόθεση τη Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δε θα περιμένει την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας ότι «είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών».

Η κυβέρνηση μάλιστα απάντησε θετικά στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή τη φορά ο κ. Ανδρουλάκης θα παραστεί προσωπικά, «προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Ποινική προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για διαρροή στοιχείων από την ΕΥΠ

Ποινική προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει προσωπικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, όχι για την ουσία των καταγγελιών για παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα, που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Με άλλα λόγια η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου είναι δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον ίδιο τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται, όπως διευκρίνιζαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Εκτός, του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί και από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Τέλος, έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.