8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

«Ναι» από κυβέρνηση σε εξεταστική και σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

«Ναι» από κυβέρνηση σε εξεταστική και σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Eurokinissi

Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή τη φορά ο κ. Ανδρουλάκης θα παραστεί προσωπικά, «προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Η δήλωση του Γ. Οικονόμου

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί», τονίζει αρχικά στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία», υπογραμμίζει.

«Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Εξεταστική επιτροπή ζητά ο Ανδρουλάκης

Συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας ότι «είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών».

«Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει» διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι «δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές».

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν ανταποκρίθηκε σε πρόταση τηλεφωνικής επικοινωνίας με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τελευταίες εξελίξεις των παραιτήσεων των Γρ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέοντος δεν αλλάζουν τον σχεδιασμό περί διεξαγωγής εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ:

«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ

Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.

Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό.

Η παραίτηση του κ. Κοντολέοντα, υπεβλήθη κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη, αποδίδεται στο κλίμα τοξικότητας και τη στοχοποίησή του από μέσα ενημέρωσης.

Κυβερνητικά στελέχη σε κατηγορηματικό ύφος ανέφεραν στο Liberal ότι η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη δεν σχετίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση για το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων (Predator). Επισήμαιναν δε, ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του δέχθηκε επιθέσεις από πολλές πλευρές.