Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, 18:04
Τελευταία ενημέρωση: 00:13

-A +A

Κρ. Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους ηγέτες: Κίνδυνος για ύφεση 15% το 2020

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, 18:04
Τελευταία ενημέρωση: 00:13
Κρ. Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους ηγέτες: Κίνδυνος για ύφεση 15% το 2020
-A +A

Για «βουτιά» του ΑΕΠ των 27 χωρών της ΕΕ έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συζητούν σήμερα για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Κρ. Λαγκάρντ ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ «να κάνουν περισσότερα» προειδοποιώντας παράλληλα ότι το ΑΕΠ του μπλοκ στο χειρότερο σενάριο μπορεί να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος και σε ένα μέσο σενάριο κατά 9%.

Τόνισε επίσης πως η Ευρώπη κινδυνεύει να «κάνει πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Λαγκάρντ είπε στους 27 ηγέτες ότι χρειάζεται να υπάρξει γρήγορα ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης που θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις της ανάκαμψης. 

Reuters: Το σχέδιο των 2 τρισ. ευρώ της Κομισιόν απέναντι στον κορονοϊό

Παράλληλα, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη με κεφάλαια που θα ανέλθουν έως και τα 2 τρισ. ευρώ και το οποίο θα τεθεί ενώπιον των ηγετών της ΕΕ στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής, παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters βάσει εσωτερικού σημειώματος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, τα δύο βασικά «εργαλεία» της οικονομικής ανάκαμψης που θα προτείνει είναι ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. - το επονομαζόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) - και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα βασικά στοιχεία του σχεδίου, η Κομισιόν θα αντλήσει μέσω δανεισμού κεφάλαια 320 δισ. ευρώ από τις αγορές εκ των οποίων θα δανείσει τα μισά στις κυβερνήσεις.

Το υπόλοιπο του δανεισμού θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ η έναρξη της αποπληρωμής από τις κυβερνήσεις της ΕΕ θα ξεκινήσει μετά το 2027 και θα εκτείνεται με μεγάλο βάθος χρόνου, ή θα συνδεθεί με μελλοντικά εισοδήματα όπως για παράδειγμα κοινοτικοί φόροι. Επιπλέον, μέρος των χρημάτων μπορεί να δοθεί στα κράτη-μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα