Reuters: Το σχέδιο των 2 τρισ. ευρώ της Κομισιόν απέναντι στον κορονοϊό

Reuters: Το σχέδιο των 2 τρισ. ευρώ της Κομισιόν απέναντι στον κορονοϊό

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη με κεφάλαια που θα ανέλθουν έως και τα 2 τρισ. ευρώ και το οποίο θα τεθεί ενώπιον των ηγετών της ΕΕ στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής, παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters βάσει εσωτερικού σημειώματος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, τα δύο βασικά «εργαλεία» της οικονομικής ανάκαμψης που θα προτείνει είναι ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. - το επονομαζόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) - και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα βασικά στοιχεία του σχεδίου, η Κομισιόν θα αντλήσει μέσω δανεισμού κεφάλαια 320 δισ. ευρώ από τις αγορές εκ των οποίων θα δανείσει τα μισά στις κυβερνήσεις.

Το υπόλοιπο του δανεισμού θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ η έναρξη της αποπληρωμής από τις κυβερνήσεις της ΕΕ θα ξεκινήσει μετά το 2027 και θα εκτείνεται με μεγάλο βάθος χρόνου, ή θα συνδεθεί με μελλοντικά εισοδήματα όπως για παράδειγμα κοινοτικοί φόροι. Επιπλέον, μέρος των χρημάτων μπορεί να δοθεί στα κράτη-μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει επίσης Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility) ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από ένα παλαιό εργαλείο σύγκλισης και αναμένεται να ενεργοποιηθεί από 1/12021.

Προβλέπεται ακόμα ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 για τη στήριξη της απασχόλησης, των συστημάτων υγείας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, προτείνονται και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ. Το ένα με στόχο τη γρήγορη αποκατάσταση των εταιρικών κεφαλαίων και άλλο για τη δημιουργιά ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να εγκρίνουν τα νομικά κείμενα τον Ιούνιο, ώστε να επιτραπεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Διαβάστε ακόμα:

- Αν. Μέρκελ: Αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ

- Ολ. Σολτς: «Όχι» στα κορονο-ομόλογα, «ναι» σε βοήθεια από Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

- Η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ – μέχρι την επόμενη...