Κάτω των 30 ετών ο μέσος όρος ηλικίας - Τι δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Κρούσματα

Κάτω των 30 ετών ο μέσος όρος ηλικίας - Τι δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Κάτω των 30 ετών ήταν ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων που διαπιστώθηκαν από τους σημερινούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στην Αθήνα.

Και αυτό όταν ο μέσος όρος του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, τόσο από δειγματοληπτικούς, όσο και από μοριακούς ελέγχους, ήταν τα 39 έτη. Επίσης από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, τέσσερα στα δέκα κρούσματα, δηλαδή το 43,5%, έχουν ηλικία μεταξύ 18 και 39 ετών.

Ολα επομένως δείχνουν ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς και πέφτει κάτω από τα 30 έτη, επομένως ο φόβος οι νέοι να μεταφέρουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αυξανεται καθημερινά.  Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος λήψης των νέων πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τα ξημερώματα του Σάββατου με τις μάσκες παντού και την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε “πορτοκαλί” και “κόκκινους” νομούς.

Συνολικά, διαπιστώνεται ότι η εξάπλωση της πανδημίας στους νέους είναι 60%-70% περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν με βάση την επιδημιολογία της νόσου. Εικόνα που άλλαξε μετά το καλοκαίρι λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης στον ιόν νέων ατόνων κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Τον Σεπτέμβριο είχε φανεί ότι η ηλικαική κατανομή επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο τον Οκτώβριο η εικόνα αυτή ανατράπηκε ξανά.

Η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, αφού η δυναμική του ιού είναι πολύ επικίνδυνη. Ο φυσικός δείκτης μεταδοτικότητάς του σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες κυμαίνεται μεταξύ 2-6 με μέσο όρο το 3,28. Αυτό σημαίνει ότι ένας φορέας του ιού μπορεί εύκολα να κολλήσει από 2-6 άτομα με μέσο όρο τα 3,28 άτομα. Για να καταλάβουμε την μεταδοτικότητα αυτή, αναφέρουμε ότι η ιλαρά που έχει τη μέγιστη μεταδοτικότητα κι αυτή επίσης μέσω του αέρα, έχει δείκτη μεταδοτικότητας από 12-18, αλλά ευτυχώς έχουμε εμβόλιο.

170 θάνατοι στους άνω των 65 ετών σε ένα μήνα

Και παρόλο που ο κορονοϊός χτυπά τους νέους, καθώς τα κρούσματα στο ηλικιακό γκρούπ άνω των 65 έχουν μειωθεί, αυτό δεν σημαίνει πως οι ηλικιωμένοι είναι εκτός κινδύνου, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα στατιστικά των θυμάτων του τελευταίου διαστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον τελευταίο μήνα 170 ηλικιωμένοι έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. 

Πιο αναλυτικά, από 289 θανάτους που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΔΥ στους 65+, προχθές (23/10) -ένα μήνα μετά- άγγιξαν τους 459. Πρόκειται, δηλαδή, για 459 από τα 559 συνολικά θανατηφόρα κρούσματα όλης της χώρας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων έχουν προσβληθεί μετά από επαφή με νεότερες ηλικιακά ομάδες» όπως επισήμανε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έχει αποδείξει ότι ο ιός μεταφέρεται από γενιά σε γενικά, δηλαδή από τα νεότερα μέλη της οικογένειας στα μεγαλύτερα.

«Για εμάς η έκκληση, η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Και προφανώς σχετίζονται και τα στοιχεία αυτά των νέων ανθρώπων και με τη διασκέδαση, αυτή είναι η πραγματικότητα, και με το συγχρωτισμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Τα 1.000 κρούσματα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν 2.000» – Συναγερμός επιστημόνων

Επιπροσθέτως, με τα κρούσματα της πανδημίας να αυξάνονται συνεχώς, κυβέρνηση και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ανέφερε ότι ο ιός είναι γύρω μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λεπτό. «Τα μέτρα είναι καλά στον βαθμό που ο κόσμος τα ακολουθεί. Το βασικό μέτρο είναι η μάσκα», επισήμανε. 

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα είναι πολύ πιθανό να σπάσουν σύντομα το φράγμα των 1.000 την ημέρα, αφού ο ιός μεταφέρεται πλέον πολύ εύκολα, υποστήριξε. «Τα 1.000 κρούσματα μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε 2.000», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα κρούσματα σημαίνει φυσικά περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, κάτι που ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας.
«Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με πολλές εισαγωγές», όπως ανέφερε.

Επίσης η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της πανδημίας και όσοι δεν τα τηρούν θα πρέπει να απομονώνονται από τους υπόλοιπους.

Τρεις περιοχές προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες

Δύο περιφερειακές ενότητες (η Καστοριά και η Κοζάνη) έχουν περάσει στο επίπεδο 4 σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη επικινδυνότητας.

Εντούτοις δεν είναι οι μόνες περιοχές δυστυχώς που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς παρουσιάζουν σταθερά  διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Τρεις περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν πλέον και στην Κοζάνη και Καστοριά.

Πρόκειται για τις Σέρρες, όπου σήμερα βρέθηκε εκεί και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τα Γιάννενα που εδώ και μέρες βρίσκονται πολύ κοντά στον κόκκινο συναγερμό, αλλά και για την Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε πολύ σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα. 

Γιάννενα: «Φλερτάρει» με το επίπεδο 4 – Σταθερά αυξημένα τα κρούσματα

«Φλερτάρουν» με το επίπεδο 4, τα Ιωάννινα. Η  μάχη που δίνουν οι Γιαννιώτες τις τελευταίες μέρες είναι μεγάλη καθώς αν και βρίσκονται πολύ κοντά στον πολυπαραγωντικό δείκτη 150 που κρίνει -ανάμεσα σε άλλα– το πέρασμα της περιφέρειας στο επόμενο επίπεδο , ακόμη δεν το έχουν αγγίξει.

Εντούτοις η εν λόγωπεριφέρεια «παίζει με τη φωτιά», καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά στον κόκκινο συναγερμό.

Τις επόμενες μέρες λοιπόν δεν αποκλείεται να αλλάξει αυτό και δυστυχώς να επιβληθεί τοπικό lockdown στα Γιάννενα.

Πάντως μέχρι στιγμής όπως αποδεικνύεται και από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα δεν είναι συνεχώς ανοδικά, αλλά αυξομειώνεται κάθε ημέρα.

Τα σκαμπανεβάσματα στα κρούσματα

Πιο αναλυτικά στην αρχή της εβδομάδας, τη Δευτέρα, τα κρούσματα στα Ιωάννινα ήταν μόλις οκτώ. Την Τρίτη ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε σχεδόν, καθώς ανακοινώθηκαν 15 κρούσματα με αποτέλεσμα τότε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας να επιστήσει την προσοχή στους κατοίκους.

Στη συνέχεια τη Τετάρτη έγινε η μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων με την περιοχή να καταγράφει 32 κρούσματα, αριθμός τετραπλάσιος από αυτόν της Δευτέρας, ενώ την Πέμπτη ο αριθμός των διαγνώσεων έπεσε αλλά όχι πάρα πολύ στα 23 κρούσματα. 

Τέλος την Παρασκευή καταγράφηκαν 19 κρούσματα στα Ιωάννινα και το Σάββατο 30, πράγμα που αποδεικνύει πως ναι μεν ο αριθμός δεν είναι εκθετικός τις τελευταίες μέρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέος.

Ν. Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στις Σέρρες -Στόχος να αποτραπεί το lockdown

Οι ανησυχίες των ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση των Σερρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στις Σέρρες με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. 

«Είμαστε εδώ όχι για να ανακοινώσουμε κάποιο lockdown, αλλά για  να δούμε πως θα δουλέψουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, ώστε να μην έρθουν νέα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης στις Σέρρες, οι οποίες παρουσιάζουν μία εκθετική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων την τελευταία εβδομάδα.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στον δήμο.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε μάλιστα τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν στη μάχη που δίνουν όλοι κατά του κοροναϊού.

«Η βόρεια Ελλάδα δέχεται επιδημιολογική επίθεση. Δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία. Στις Σέρρες δεν έχουμε ιδιαίτερο ζήτημα με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχουν clusters που σχετίζονται με την αθλητική δραστηριότητα τα οποία θα εκτιμηθούν στον κάθε δήμο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας πως στο επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι έλεγχοι.

Τέλος ο υφυπουργός επισήμανε πως η έξαρση της επιδημίας στις Σέρρες σχετίζεται και με την διασκέδαση, ενώ τόνισε πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και πως όλοι πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα. 

Απ. Τζιτζικώστας: Κοντά στο καθολικό lockdown οι Σέρρες

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο δήμο Σερρών και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι η πόλη και η περιφερειακή ενότητα γενικότερα, βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη μέτρων που οδηγούν σε καθολικό lockdown.

Ο κ.Τζιτζικώστας, στην έναρξη της ευρείας σύσκεψης φορέων που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην αντιπεριφέρεια Σερρών παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, σημείωσε ότι το πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού εστιάζεται κατά 90% στο δήμο Σερρών.

Η αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε ο κ.Τζιτζικώστας, είναι μεγάλη και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα από όλους, η πόλη των Σερρών θα περάσει στο επόμενο «επίπεδο 4».

«Είμαστε όλοι κουρασμένοι», τόνισε ο περιφερειάρχης, «από τα συνεχή μέτρα που εφαρμόζονται, όμως μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή ικανή φαρμακευτική αγωγή απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας γιατί μόνο έτσι θα μειώσουμε την έξαρση της πανδημίας».

Αρκουμανέας: Καλούμε όλους τους κατοίκους των Σερρών να κάνουν το τεστ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας επισήμανε πως στόχος των αρμόδιων είναι να βοηθήσουν την περιοχή ώστε να μην μπει στο επίπεδο 4.

«Στη χώρα αυτή τη στιγμή γίνονται 25.000 τεστ την ημέρα. Ο σκοπός είναι να βρίσκουμε θετικούς και να τους απομονώνουμε για να σταματήσουμε τη διασπορά», υπογράμμιεσε ο κ. Αρκουμανέας καλώντας όλους τους κατοίκους των Σερρών να περάσουν από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ και να κάνουν το τεστ.

Επιπροσθέτως ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 29 ετών στις Σέρρες. Εντούτοις τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία πολύ μεγάλη πίεση και στο νοσοκομείο. 

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός με αρνητικό αριθμό κρουσμάτων

Σε συναγερμό βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη με 217 κρούσματα χτες, το οποίο αποτελεί για ακόμα μια μέρα αρνητικό ρεκόρ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας άφησε ανοιχτό τo ενδεχόμενο να αλλάξει η κατάσταση συναγερμού στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε, βρίσκεται στο τραπέζι η αλλαγή… χρώματος στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο, ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε σε κρίσιμη περίοδο και αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων, λέγοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 28 έτη, αρκετά μικρότερη από τον μέσο όρο της χώρας.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η Θεσσαλονίκη όπως και τα Γιάννενα είναι πανεπιστημιουπόλεις και έχουν αρκετό κόσμο νεαρής ηλικίας. Εντούτοις είπε ότι από τους 120.000 φοιτητές που ζουν στην πόλη, αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι 25.000 περίπου.

Σχολιάζοντας  μάλιστα τα μέτρα που ισχύουν από χθες στην περιφερειακή ενότητα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι τηρήθηκαν. Πρόσθεσε δε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι πολίτες ένιωθαν φόβο, τώρα όμως νιώθουν και κόπωση από τα μέτρα και οι αρχές πρέπει να βρουν έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουν.

Επιπροσθέτως γνωστοποίησε ότι στη συμπρωτεύουσα έχει καλυφθεί το 28% των κλινών για Covid.

Να σημειωθεί πως έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα για νυχτερινή κυκλοφορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενήργησαν οι αστυνομικές αρχές στην πόλη, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τις 12:30 τα μεσάνυχτα έως τις 05:30 σήμερα το ξημέρωμα, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα καθώς η Θεσσαλονίκη έχει εισέλθει στο «πορτοκαλί» και στο «επίπεδο 3» εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. συνολικά 49 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε πολίτες που μετακινούνταν μετά τα μεσάνυχτα χωρίς να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίσης, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 σήμερα το πρωί βεβαιώθηκαν άλλες 127 παραβάσεις, με πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, σε πολίτες που δεν τήρησαν το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας.

Ενδεικτικό άλλωστε της κρισιμότητας της κατάστασης για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα  είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε και σήμερα ο ΕΟΔΥ. 181 στην Θεσσαλονίκη  49 στις Σέρρες και 36 στα Ιωάννινα αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα σε790 ανέρχονται τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 30782, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3862 (12.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11724 (38.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 28 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 272 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 574 θανάτους συνολικά στη χώρα. 217 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Στην Αττική συγκεντρώνονται και πάλι τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα: 

- 29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 227 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 181 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 17 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών.

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας.

• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου,εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου.

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας.

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας.

• 11 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

• 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 17 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές.

• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

• 49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου.

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων.

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 22 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση