Σαρλ Μισέλ: «Η Τουρκία επιλέγει μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές, είναι απαράδεκτο»

«Η Τουρκία επιλέγει μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές, είναι απαράδεκτο»

Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ τονίζει:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές.

Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

`

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε  επίθεση  εναντίον του Γάλλου προέδρου επανερχόμενος στις δηλώσεις του Μακρόν περί «αποσχιστικών τάσεων» των ισλαμιστών στη Γαλλία και περί κρίσης του Ισλάμ εξαιτίας της ανόδου του ισλαμικού εξτρεμισμού. «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο Τούρκος Πρόεδρος

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας που χαρακτήρισε απαράδεκτες της δηλώσεις Ερντογάν και την ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Σήμερα μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εν λόγω χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση και να συμμορφωθεί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαφορετικα «θα απομονωθεί περισσότερο».

Αντιστοίχως και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, σε ανακοίνωσή του αναφέροντας τους λόγους με τους οποίους προχώρησε στην ανάκληση του πρέσβη της Γαλλίας στην Τουρκία, επισημαίνει χαρακτηριστικά «ανεπίτρεπτη η τουρκική προπαγάνδα μίσους και συκοφαντιών εναντίον της Γαλλίας».