Μπορέλ προς Ερντογάν: Συμμορφωθείτε γιατί θα απομονωθείτε

Μπορέλ προς Ερντογάν: Συμμορφωθείτε γιατί θα απομονωθείτε

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο twitter.

 «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση  εναντίον του Γάλλου προέδρου επανερχόμενος στις δηλώσεις του Μακρόν περί «αποσχιστικών τάσεων» των ισλαμιστών στη Γαλλία και περί κρίσης του Ισλάμ εξαιτίας της ανόδου του ισλαμικού εξτρεμισμού. O Ερντογάν έδειξε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από την απόπειρα του Μακρόν να συμβάλει στη δημιουργία ευρωπαϊκού Ισλάμ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας που χαρακτήρισε απαράδεκτες της δηλώσεις Ερντογάν και την ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP