Η Μορεσμό ζητά το γυναικείο σεβασμό που της στέρησαν

Η Μορεσμό ζητά το γυναικείο σεβασμό που της στέρησαν

Η «βαριά» βρετανική προφορά του Άντι Μάρεϊ τής φάνηκε λίγο αστεία. Ούτως ή άλλως, εκείνο το τηλεφώνημα του 2014 το θεώρησε κάτι σαν φάρσα... Η Αμελί Μορεσμό έχει δει πολλά στα κορτ του τένις. Ωστόσο, δεν πίστευε στ’ αυτιά της με όσα άκουσε. Ο Σκοτσέζος σταρ την ήθελε για προπονήτρια! Δεν το σκέφτηκε και δούλεψε μαζί του για μία διετία. Πέντε χρόνια μετά, εξακολουθεί να το σκέφτεται, για άλλους όμως λόγους.

Σε προ ημερών συνέντευξή της στο Eurosport, η άλλοτε Νο1 παίκτρια στην παγκόσμια κατάταξη (το 2004, μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας) θυμήθηκε την περίοδο της συνεργασίας της με τον Μάρεϊ. Εξήγησε, πως όσο κι αν μαζί του δεν αντιμετώπισε δυσκολίες, το περιβάλλον του και ο κόσμος του αθλήματος δεν την σεβάστηκε, κυρίως γιατί ήταν γυναίκα σε έναν κατά τη γνώμη της ανδροκρατούμενο χώρο...

Με τις συμβουλές της Γαλλίδας, η οποία στην καριέρα της κατέκτησε το Open Αυστραλίας, το Ουίμπλεντον του 2006 και έχει εργαστεί και ως κόουτς και της Λευκορωσίδας Βικτόρια Αζαρένκα, ο Μάρεϊ έφτασε ως τον τελικό της Μελβούρνης το 2015. Λίγο μετά τη λήξη της συνεργασίας τους, μάλιστα, κέρδισε στο αγγλικό Όπεν του 2016. Ο Βρετανός απένειμε τα απαιτούμενα εύσημα στην Μορεσμό, αλλά η ίδια τόνισε ότι «η υποδοχή μου από άλλους παίκτες και προπονητές ήταν σκληρή»...

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «δεν με σεβάστηκαν γιατί είμαι γυναίκα και ήμουν από τις πρώτες που έγινα κόουτς ενός άνδρα. Ηταν μία καταπληκτική εμπειρία, αν και όλο το διάστημα είχα ως επιπρόσθετο βάρος την πίεση από την ευθύνη να μην αποτύχω. Δεν είχα το δικαίωμα στο λάθος, επειδή αν δεν τα κατάφερνα, αυτό θα σήμαινε πως όλες οι γυναίκες θα αποτύγχαναν μαζί μου». 

Κατέληξε ότι «όσο κι αν η συνεργασία μου με τον Άντι ήταν εξαιρετική, αισθανόμουν ότι δεν ταίριαζα σε εκείνο το περιβάλλον και δεν ήμουν αποδεκτή...». Η Γαλλίδα κάλεσε την παγκόσμια ομοσπονδία να εφαρμόσει τον κανονισμό των τριών νικηφόρων σετ και στους αγώνες Γκραν Σλαμ των γυναικών (σ.σ.: κρίνονται στα δύο), επισημαίνοντας πως «αυτό θα εδραιώσει την ισότητα των δύο φύλων και θα μεταφέρει το τένις γυναικών σε πιο θεαματικό επίπεδο».