7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Η κόντρα Βασιλακόπουλου – Αυγενάκη επισκιάζει τις εκλογές της Ε.Ο.Κ.

Η κόντρα Βασιλακόπουλου – Αυγενάκη επισκιάζει τις εκλογές της Ε.Ο.Κ.
EUROKINISSI

Οι εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, που έπειτα από αναβολές μηνών έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου, δεν αποτελούν απλώς κόντρα των τριών υποψηφίων. Τα δύο τελευταία 24ωρα φαίνεται πως εξελίσσονται και σε μία (συνεχιζόμενη) προσωπική βεντέτα του απερχόμενου προέδρου, Γιώργου Βασιλακόπουλου, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ μάλλον δεν ξέχασε το ηλικιακό όριο που έχει θεσπίσει με νόμο ο υφυπουργός, που του απαγορεύει το δικαίωμα νέας εκλογής.

Η επιθυμία του τελευταίου για εκλογές «δια ζώσης» και όχι με ηλεκτρονική ψηφοφορία από τις ενώσεις και τα μέλη, προκάλεσε εξαρχής την αντίρρηση του κ. Αυγενάκη, ο οποίος επισήμανε πως 47 αθλητικές ομοσπονδίες λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΖΕΥΣ». Ο ορισμός των εκλογών για την ερχόμενη Κυριακή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εξόργισε τον υφυπουργό, ο οποίος ζήτησε ακύρωση της διαδικασίας, επικαλούμενος υγειονομικό κίνδυνο λόγω της πανδημίας. Στις τοποθετήσεις του ανέφερε πως «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», απαίτησε παρέμβαση της αστυνομίας, καθώς και εισαγγελέων και υπουργών (των κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά) και τόνισε πως η προσωρινή διοίκηση της Ε.Ο.Κ. παραπλανά τα μέλη της.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επαναλαμβάνει πως για τη διαδικασία των εκλογών δεν έχει ζητηθεί σχετική άδεια. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, όμως, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη διενέργεια των εκλογών στην ημέρα και τον τόπο που ορίστηκε από την προσωρινή διοίκηση του Πρωτοδικείου. Κάτι που επισήμανε στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης (26/5) και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Κ., Αριστείδης Γολέμης. Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλεσε τις εκλογές «αυθαίρετες και εκτός υγειονομικού πλαισίου».

Η προσωρινή διοίκηση της Ε.Ο.Κ., ωστόσο, απάντησε την Τετάρτη, αναφέροντας με απλά λόγια πως... «ό,τι δεν απαγορεύεται από τον νόμο, επιτρέπεται». Με επιστολή προς την κυβέρνηση, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αλλά μεταξύ άλλων και τους κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά, Καραμαλάκη (Αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ.), η Ε.Ο.Κ. καταλήγει πως «ουδείς υπεράνω του Συντάγματος και των δικαστικών αποφάσεων. Οποιος, για τους δικούς του “λόγους” έχει διαφορετική άποψη, δύναται να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη». Σε προσωπική δήλωσή του, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος σχολίασε το θέμα, αναφέροντας ότι «στην πρωτοφανή παραληρηματικού χαρακτήρα δήλωση του κ. Αυγενάκη, η αθλητική κοινωνία αδυνατεί να δώσει απάντηση».

Ο ένας εκ των υποψηφίων προέδρων, Βαγγέλης Λιόλιος (Παναγιώτης Φασούλας και Αγγελος Παπανικολάου οι άλλοι δύο), ζήτησε από τον κ. Βασιλακόπουλο «να μην κρύβεται άλλο», προσθέτοντας πως «η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ξεκάθαρη, για εκλογές στις 30/5, αλλά με άδεια της πολιτικής προστασίας». Ο κ. Λιόλιος ρώτησε τον απερχόμενο πρόεδρο αν «έχετε πάρει άδεια, όπως είχατε δεσμευθεί;» τον κατηγόρησε πως κρατά «δέσμια τα σωματεία» και ζητά «εκλογές με νόμιμο τρόπο».

Το σίριαλ προβλέπεται να έχει και άλλα επεισόδια ως την Κυριακή, χωρίς κανείς να είναι σίγουρος ότι θα διενεργηθούν οι εκλογές. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει το πρωί της Δευτέρας νέα προσφυγή στο Πρωτοδικείο για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης, με μέλη από το στρατόπεδο των υποψηφίων που βρίσκονται απέναντι στον σημερινό πρόεδρο. Στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης συγκροτήθηκε σε σώμα η προσωρινή διοίκηση με ψήφους 12-8, την οποία καταψήφισαν οι παρατάξεις των υποψήφιων προέδρων, Παναγιώτη Φασούλα και Βαγγέλη Λιόλιου.