Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος βάζει έναν ακόμη «αντ' αυτού» για την προεδρία του μπάσκετ

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος βάζει έναν ακόμη «αντ' αυτού» για την προεδρία του μπάσκετ

Το «δίπολο» Παναγιώτη Φασούλα - Βαγγέλη Λιόλιου, που θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης είχε εξαρχής στόχο να «σπάσει» το (μελλοντικά αθέατο;) «μονοπώλιο» του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο τελευταίος, επί σειρά ετών και πλέον απερχόμενος πρόεδρος της ΕΟΚ, βρήκε τρόπο να προσθέσει τον δικό του, τρίτο «πόλο» στη διαδικασία με στόχο να παραμείνει στα πράγματα, έστω κι αν βάσει νόμου, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το αξίωμα.

Επειτα από την πρόσφατη συνάντησή του με τον παλαίμαχο παίκτη του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, φάνηκε η διάθεσή του να παραμένει με «σκιώδη» ρόλο στα κοινά. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας έχει επιλέξει ως επικεφαλής ενός τρίτου ψηφοδελτίου τον Άγγελο Παπανικολάου. Ο 40χρονος παράγοντας του Μεσολογγίου, γιατρός στο επάγγελμα, φέρεται να έλαβε το «χρίσμα» του Βασιλακόπουλου, ο οποίος θα τον πλαισιώσει με τον Πρέλεβιτς και, όπως ακούγεται, τον παλαίμαχο φόργουορντ, Δημήτρη Παπανικολάου. 

Δεν είναι, άλλωστε η πρώτη φορά που προωθεί ανθρώπους της επιρροής του. Στη διάρκεια της προεδρίας του στη FIBA Europe (2002-2010) στήριζε τους αείμνηστους Πέτρο Καπαγέρωφ και Ανδρέα Μιαούλη. Ήταν η περίοδος που ο 82χρονος Βασιλακόπουλος είχε βάλει στόχο να αναλάβει την προεδρία της FIBA World, αλλά έχασε από έναν... δικό του άνθρωπο.  

Το 2010, κι ενώ ο Καναδός Γ.Γ. της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ναρ Ζανολίν, φαινόταν να στηρίζει τον Έλληνα παράγοντα, του γύρισε την πλάτη την τελευταία στιγμή, προσφέροντας τον ώμο του στον Γάλλο παλαίμαχο διαιτητή, Ιβάν Μαϊνινί, ο οποίος νίκησε με 30-21 ψήφους. Την ίδια χρονιά επέστρεψε στην προεδρία της ΕΟΚ, την οποία ανανέωσε το 2012 και το 2016 με ποσοστά άνω του... 97%! 

Η ήττα στη FIBA World στοίχισε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο, καθώς ευελπιστούσε να ολοκληρώσει τη σπουδαία παραγοντική πορεία του στο μπάσκετ με το ανώτατο αξίωμα. Έκτοτε, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τις ηγετικές του ικανότητες, το όραμα και την προσφορά του, πολλοί στέκονται απέναντί του λόγω της εμμονής του στον συγκεντρωτισμό και σε παλαιάς κοπής απόψεις και τακτικές. 

Ο Βασιλακόπουλος επέλεξε να μείνει πιστός στις πεποιθήσεις του, στις οποίες δεν υπήρχε χώρος για «φρέσκες» ιδέες. Επέμενε ότι οι Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες έπρεπε να υπάγονται στο υπουργείο Εμπορίου και δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Οι επικριτές του τονίζουν πως δεν άντεχε το γεγονός ότι οι δυο κορυφαίοι παίκτες του ελληνικού μπάσκετ επισκιάζουν τη δική του προσφορά...

Η κίνηση με την υποστήριξη του ψηφοδελτίου του Άγγελου Παπανικολάου φαίνεται να είναι η τελευταία προσπάθεια του να παραμείνει ενεργός στα κέντρα των αποφάσεων, έστω και... δια της πλαγίας. Και όσοι τον ξέρουν καλά υποστηρίζουν πως για να θέλει να παραμείνει ενεργός θεωρεί πως μπορεί να εξασφαλίσει την εκλογή των εκλεκτών του.