Η Intel ετοιμάζεται να ξεκινήσει με άλμα τη νέα πορεία της

Η Intel ετοιμάζεται να ξεκινήσει με άλμα τη νέα πορεία της

Όταν ο Pat Gelsinger συνάντησε τους χρηματιστηριακούς αναλυτές φέτος τον Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε πως όχι μόνο δεν θα πουλήσει τα εργοστάσια παραγωγής μικροεπεξεργαστών της Intel (INTL NASDAQ), αλλά θα τα ενισχύσει, με στόχο να ξαναβρεθεί σύντομα στην κορυφή της, τόσο κρίσιμης για την παγκόσμια οικονομία, βιομηχανίας (Η Intel γίνεται ο νέος υπερήρωας των ΗΠΑ στον πόλεμο των μικροεπεξεργαστών | Liberal Markets).

Οι αναλυτές δεν ενθουσιάστηκαν πολύ, γιατί τους άρεσε πολύ περισσότερο η προοπτική του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων σχεδιασμού και παραγωγής μικροεπεξεργαστών, που θα έκανε την μεγάλη αμερικανική βιομηχανία να μοιάσει με ανταγωνίστριες όπως η Nvidia (NVDA NASDAQ) και η AMD (AMD NASDAQ), οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν επικεντρωθεί στον σχεδιασμό των μικροεπεξεργαστών.

Αυτή η επιλογή έχει δώσει μεγάλα κέρδη στις δύο επιχειρήσεις, αλλά και στον ταϊβανέζικο κολοσσό Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM NYSE) ο οποίος κατασκευάζει μεγάλο μέρος από τους μικροεπεξεργαστές που σχεδιάζουν εταιρείες σαν τις δύο παραπάνω. Από την άλλη μεριά, η Intel, η οποία εξακολουθεί και κάνει και τα δύο, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τους δικούς της μικροεπεξεργαστές, έχει απογοητεύσει τους μετόχους της για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως γιατί έμεινε πίσω τεχνολογικά σε σχέση με την TSM.

Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal (Intel: Σε συνομιλίες για εξαγορά της GlobalFoundries έναντι 30 δισ. δολαρίων | Liberal Markets)ταιριάζει με το σχέδιο που παρουσίασε ο Pat Gelsinger στο τέλος του Μαρτίου. Η GlobalFoundries είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής μικροεπεξεργαστών, με πέντε εργοστάσια, τρία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα στην Γερμανία και ένα στην Σιγκαπούρη. Τα περισσότερα εργοστάσια ανήκαν κάποτε στην AMD, πριν αυτή αποφασίσει να επικεντρωθεί στον σχεδιασμό μικροεπεξεργαστών.

Ο ρόλος της Mubadala και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Εδώ και πολλά χρόνια ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Mubadala, η οποία είναι επενδυτική εταιρεία της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επειδή η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο, δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα σχετικά με τις οικονομικά της στοιχεία, τον κύκλο εργασιών ή την κερδοφορίας της. Ξέρουμε όμως πως συνεργάζεται με εταιρείες όπως η AMD (πολύ λογικό) και η Qualcomm.

Τα «τσιπάκια» που βγαίνουν από τα εργοστάσιά της δεν είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας όπως αυτά που παράγει για τους πελάτες της η TSM, έχουν όμως μεγάλη ζήτηση, καθώς σημαντικός αριθμός από αυτά κατευθύνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην βιομηχανία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Γνωρίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί φέτος, ειδικά στους μικροεπεξεργαστές για χρήση σε αυτοκίνητα, αντιλαμβανόμαστε πως τα εργοστάσια θα συνεχίσουν για καιρό ακόμα να δουλεύουν σε πλήρη δυναμικότητα.

Παρά το γεγονός πως στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται ξεκάθαρα πως αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Intel και της Mubadala, και παρά την γνωστή απροθυμία της ηγεσίας της αραβικής χώρας να αποχωριστεί περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας και προοπτικών, όπως η GlobalFoundries, οι αναλυτές και οι ειδικοί δημοσιογράφοι έχουν ήδη κάνει αρκετή δουλειά.

Τι θα σημάνει η εξαγορά της GlobalFoundries από την Intel

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων από αυτούς, αν η Intel καταφέρει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της GlobalFoundries, θα ξεκινήσει την πορεία εφαρμογής του σχεδίου του Gelsinger με ένα άλμα. Αν πληρώσει 30 δισ. δολάρια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, και λάβουμε υπόψη μας πως η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μικροεπεξεργαστών κοστίζει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια, το τίμημα ακούγεται λογικό, αφού η GlobalFoundries διαθέτει πέντε εργοστάσια.

Πολύ θετικό είναι και το γεγονός πως κανένα από τα εργοστάσια της GlobalFoundries δεν βρίσκεται στην Ταϊβάν ή στην Κίνα, δεδομένης της μεγάλης έντασης που επικρατεί μεταξύ της Κίνας και των Η.Π.Α. Αν λοιπόν υποθέσουμε πως η Intel θα καταφέρει να πείσει την Mubadala να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για πώληση μειοψηφικού ποσοστού της GlobalFoundries μέσω της εισαγωγής των μετοχών σε κάποιο χρηματιστήριο και να την πουλήσει σε αυτήν, θα έχει πετύχει αρκετά πράγματα μαζί. Θα αυξήσει κατά πολύ την παραγωγική δυναμικότητά της, θα αποκτήσει πολλούς νέους πελάτες, θα αποκτήσει πείρα στην διοίκηση εργοστασίων που κατασκευάζουν προϊόντα για τρίτα μέρη, κάτι που δεν έχουν κάνει ποτέ σε μεγάλη κλίμακα τα εργοστάσια της Intel.

Επίσης, θα μπορέσει να προσφέρει στους πελάτες της GlobalFoundries τη δυνατότητα κατασκευής μικροεπεξεργαστών πιο προηγμένης τεχνολογίας, μέσα από τα δικά της εργοστάσια, που είναι τεχνολογικά πιο μπροστά από αυτά της GlobalFoundries. Όλα αυτά ταιριάζουν με το σχέδιο του Gelsinger, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία του θα κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές για την ίδια και άλλους, θα χρησιμοποιήσει εργοστάσια ακόμα πιο προηγμένα από τα δικά της (όπως της TSM) για την κατασκευή microchips που τώρα δεν μπορεί να παράγει η ίδια, και θα προσπαθήσει να καλύψει την τεχνολογική της υστέρηση σε σχέση με την TSM εντείνοντας τις προσπάθειές της για συντομότερη υιοθέτηση νέων παραγωγικών μεθόδων. Ήδη έχει ανακοινώσει την πρόθεση κατασκευής δύο νέων εργοστασίων στην πολιτεία της Αριζόνα, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μία συμφωνία εξαγοράς της GlobalFoundries δύσκολα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες από τις αρχές ανταγωνισμού, γνωρίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναζωογονήσει την αμερικανική βιομηχανία κατασκευής μικροεπεξεργαστών, ενώ λογικά δεν θα υπάρξει θέμα παρέμβασης των αρχών ανταγωνισμού άλλων χωρών, όπως στην περίπτωση της πώλησης, από την Softbank, της Arm στην Nvidia. Μια και μιλάμε για αυτή την εξαγορά, είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι στην μία περίπτωση η Intel προσπαθεί να ενισχύσει την θέση της στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών και στην άλλη η Nvidia στον σχεδιασμό τους. Επίσης, πολύ πιθανή είναι και η οικονομική ενίσχυση της Intel από τις αμερικανικές αρχές στην περίπτωση που προχωρήσει μία συμφωνία εξαγοράς της GlobalFoundries.    

Δεν ξέρουμε πως θα καταφέρει η Intel να πείσει την βασιλική οικογένεια των Η.Α.Ε. (ίσως δίνοντάς τους ένα σημαντικό μετοχικό μερίδιο στην ίδια;). Θα είναι όμως πιο δύσκολο να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν την μετοχή της, αφού προτιμούν αυτές της AMD και της Nvidia, οι οποίες έχουν λιγότερα κέρδη αλλά αναπτύσσονται πιο ισχυρά.

Το εγχείρημα του Gelsinger είναι πολύ δύσκολο στην εκτέλεση, μικρά λάθη μπορεί να αποδειχθούν μοιραία, ενώ θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να φανεί αν τα καταφέρνει ή όχι. Ξέροντας όμως πως η ζήτηση για μικροεπεξεργαστές δεν θα σταματήσει να αυξάνεται για χρόνια ακόμα, η επένδυση στην Intel φαίνεται, τουλάχιστον αυτή την στιγμή, μία κίνηση σχετικά χαμηλού κινδύνου. Κρίνοντας από την αρχική αντίδραση της αγοράς στα νέα περί GlobalFoundries, οι περισσότεροι επενδυτές μάλλον αδιαφόρησαν. Ίσως να έχουν και δίκιο, το γεγονός όμως είναι πως η Intel φαίνεται έτοιμη να κινηθεί δυναμικά και να μην χάσει άλλο χρόνο. Ας μην το ξεχάσουμε αυτό.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.