Γιατί ο Μέσι αξίζει το μισό δισεκατομμύριο και πού αποσκοπεί η διαρροή του συμβολαίου του;

Γιατί ο Μέσι αξίζει το μισό δισεκατομμύριο και πού αποσκοπεί η διαρροή του συμβολαίου του;

Η αποκάλυψη του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι από την ισπανική εφημερίδα «El Mundo» προκάλεσε σοκ. Ο Αργεντινός υπέγραψε την τελευταία του συμφωνία με την Μπαρτσελόνα το 2017. Το συνολικό κόστος αυτής φτάνει τα 555.237.619 ευρώ. Μέχρι τώρα είναι εξασφαλισμένα τα 511.540.545. Είναι το μεγαλύτερο deal που έχει υπογράψει ποτέ ένας αθλητής ομαδικού σπορ.

«Το συμβόλαιο που χρεοκοπεί τη Μπαρτσελόνα», αναφέρει ο τίτλος του πρωτοσέλιδου. Κι είναι αυτός που προκαλεί την συζήτηση. Αξίζει ο Μέσι τα λεφτά που του δίνει μια ιδιωτική επιχείρηση; Η άμεση απάντηση είναι ναι. Αλλωστε, κανείς δεν έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο του πρώην προέδρου του συλλόγου, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, πρώτα για να προσφέρει αυτή την συμφωνία και έπειτα για να την υπογράψει.

Επίσης, το... καινούριο που φέρνει στο φως η αποκάλυψη για το ποιο συζητημένο συμβόλαιο στην ιστορία της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας είναι τα μπόνους. Για την ανανέωση ο Μέσι έλαβε... έξτρα 115.225.000 και ως πριμ... πίστης στο κλαμπ άλλα 77.929.955. Τα πριμ πίστεως η Μπάρτσα τα έχει προσφέρει – αν και σε πολύ μικρότερα ποσά – και σ' άλλους θρύλους της: στον Τσάβι Ερνάντεθ, στον Ανδρές Ινιέστα και στον Κάρλες Πουγιόλ. Μόνο ο τελευταίος δεν το αποδέχθηκε όταν σταμάτησε την καριέρα του λόγω τραυματισμού.

Ας δούμε, όμως, τί λένε οι αριθμοί από την στιγμή που υπέγραψε ο Μέσι το συμβόλαιό του το 2017. Εκτοτε, η Μπαρτσελόνα δεν έχει πέσει από τις πρώτες δύο θέσεις στην κατάταξη των ομάδων με τα περισσότερα έσοδα ανά σεζόν. Την περίοδο 2017-18 ήταν 690,4 εκατομμύρια ευρώ (2η), την επόμενη εκτοξεύθηκαν στα 840,8 και την 2019-20, όπου η μισή έγινε στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού, έφτασαν στα 715,1. Οι τομείς που συνθέτουν τα έσοδα είναι τρεις: εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, άλλες εμπορικές χρήσεις, όπως σπόνσορες, εμπορικά δικαιώματα και πωλήσεις προϊόντων. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται ο οικονομικός αντίκτυπος του Μέσι στην πόλη της Βαρκελώνης.

Πριν την πανδημία, ο Μπαρτομέου είχε ανακοινώσει μπάτζετ άνω του ενός δισεκατομμυρίου, ενώ για την περασμένη σεζόν υπολόγιζε και έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου. Πόσα από αυτά τα χρήματα θα έπαιρνε η Μπάρτσα, αν ο Μέσι δεν φορούσε την φανέλα της; Η απάντηση είναι πολλά, πάρα πολλά λιγότερα. Με δεδομένο πως το ποδόσφαιρο ανήκει πλέον στην κατηγορία του premium entertainment, εξηγούνται και τα έσοδα και οι αμοιβές.

Στην όλη συζήτηση που γίνεται, το κυρίως πιάτο, δηλαδή το τί συμβαίνει στον αγωνιστικό, έχει γίνει το... ορεκτικό. Πριν εμφανιστεί ο Μέσι στην ζωή της, η Μπαρτσελόνα είχε κατακτήσει 62 τίτλους σε 104 χρόνια. Μ' αυτόν στο ρόστερ της έχει προσθέσει 34 σε 16. Με τον Αργεντινό ως έναν από τους καλύτερούς τους ή ξεκάθαρα τον κορυφαίο παίκτη τους, οι «μπλαουγκράνα» έχουν σηκώσει το 80% των Champions League της ιστορίας τους και το 40% των πρωταθλημάτων τους.

Ναι, αλλά πολλά από αυτά έγιναν προτού υπογράψει, το τρέχον συμβόλαιο αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της προσφοράς του; Και πάλι η απάντηση είναι ναι. Την σεζόν 2017-18 η ομάδα του έκανε νταμπλ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Εφτασε ως τα προημιτελικά του Champions League. Σε 54 συμμετοχές έβαλε 45 γκολ και έδωσε 18 ασίστ. Την επόμενη σεζόν 2018-19, πάλι κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας και το Σούπερ Καπ, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου και στα ημιτελικά του Champions League. Σε 50 ματς, είχε 51 γκολ και 20 ασίστ. Στην προηγούμενη σεζόν, την πρώτη από το 2008 που η Μπάρτσα δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο, ο Μέσι είχε 31 γκολ και 27 ασίστ σε 44 εμφανίσεις. Στην σεζόν που διανύουμε, που είναι η απόδοσή του είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα έχει 15 γκολ και έξι ασίστ σε 23 ματς. Ο Μέσι της δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να πετύχει.

Μα η Μπάρτσα έχει ρεζιλευτεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη από τη Ρόμα, την Λίβερπουλ και τη Μπάγερν Μονάχου, πώς δικαιολογεί τα χρήματα που παίρνει; Η απάντηση είναι πως χωρίς τον Μέσι, η ομάδα θα είχε αποκλειστεί νωρίτερα γιατί εκείνος είναι το σύστημα. Στην σύγχρονη ιστορία της ποδοσφαιρικής ελίτ δεν έχει υπάρχει άλλη ομάδα που να εξαρτάται τόσο πολύ από έναν παίκτη όσο η Μπαρτσελόνα από τον Μέσι τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία που εφάρμοσε ο Γιόχαν Κρόιφ, εξέλιξε ο Φρανκ Ράικαρντ και τελειοποίησε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, «γκρέμιστηκε» από τις διοικήσεις του Σάντρο Ροσέλ και του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, αφού ήταν εναντίον του Κρόιφ και του Γκουαρδιόλα,

Περισσότερο κι από το συμβόλαιο του Μέσι, η τραγική οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα, με τα χρέη να ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο, οφείλεται στη διαχείριση του Μπαρτομέου. Οι μεταγραφές και οι αμοιβές των... αντί – Νεϊμάρ, Ουσμάν Ντεμπελέ, Φιλίπ Κοουτίνιο και Αντουάν Γκριεζμάν ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Τί έχουν προσφέρει σε σύγκριση με τον Μέσι; Και κυρίως γιατί να μην είναι αυτές οι μεταγραφές που χρεοκοπούν την ομάδα; Ο Μπαρτομέου, επιπλέον, «χάρισε» τον Λουΐς Σουάρες στην Ατλέτικο Μαδρίτης για ν' απαλλαγεί από την πληρωμή όλου του συμβολαίου του και τώρα ο Ουρουγουανός πάει να πάρει το πρωτάθλημα στην Ισπανία. Λίγο καιρό μετά από αυτό, ο Μπαρτομέου παραιτήθηκε για να μην εκδιωχθεί.

Ο Μέσι ήξερε πως επιβάρυνε την οικονομία της Μπαρτσελόνα. Μαζί με το γεγονός πως η διοίκηση δεν έκανε τις σωστές κινήσεις για να τον πλαισιώσει και να του παρουσιάσει ένα σοβαρό πρότζεκτ, ζήτησε να φύγει. Ο Μπαρτομέου τον απείλησε πως η λύση θα βρισκόταν στα δικαστήρια. Ο Αργεντινός δεν ήθελε ν' αποχωρίσει μ' αυτόν τον τρόπο αν και νιώθει σίγουρος πως θα δικαιωνόταν.

Την αποκάλυψη του συμβολαίου ακολούθησαν πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο. Τέσσερις πλευρές είχαν πρόσβαση σ' αυτό. Ο Μέσι, με τη μεριά του να λέει πως δεν το διέρρευσαν εκείνοι. Η Μπαρτσελόνα. Το δικηγορικό γραφείο που ήταν υπεύθυνο για την σύνταξη των εγγράφων. Και, τέλος, η La Liga στην οποία κατετέθηκε. Ενας από τους δημοσιογράφους που ήταν στην ερευνητική ομάδα είπε πως δεν τους το έδωσε η λίγκα. Ο Μέσι ανακοίνωσε πως θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της «El Mundo», αλλά και των λίγων ανθρώπων της Μπάρτσα που θα μπορούσαν να έχουν το συμβόλαιο στην κατοχή τους.

Με ανακοίνωσή του το κλαμπ υποστηρίζει πως ούτε αυτό έχει σχέση. Ολα, όμως, δείχνουν προς τη μεριά της νυν προσωρινής διοίκησης και της προηγούμενης που ούτως ή άλλως συνδέονται. Ούτε ο υπηρεσιακός πρόεδρος Κάρλες Τουσκέτς, ούτε και οι προηγούμενοι, ο Μπαρτομέου και ο Ροσέλ θέλουν να δουν τον Τζουάν Λαπόρτα να επιστρέφει στην προεδρία. Τα τελευταία γκάλοπ για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου τον δίνουν φαβορί με παραπάνω από 50%. Η εκλογή του Λαπόρτα είναι ίσως το μόνο πράγμα που πλέον μπορεί να κρατήσει τον Μέσι στο «Καμπ Νόου» και να μην πάει στη Μάντσεστερ Σίτι ή στην Παρί Σεν Ζερμέν. Φήμες θέλουν τον Μέσι να έχει επικοινωνήσει με τον Λαπόρτα για να δηλώσει την στήριξή του.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το προφανές συμπέρασμα είναι πως η φθορά του Μέσι και οι «κατηγορίες» για ακριβό συμβόλαιο είναι μια προσπάθεια να βγει... λάδι ο Μπαρτομέου και όλοι όσοι οδήγησαν την Μπαρτσελόνα στην θέση που βρίσκεται τώρα. Κι όχι μόνο ενόψει αυτών των εκλογών, αλλά και όσων ακολουθήσουν – αν και στην πραγματικότητα το καταλανικό establishment θα βολευόταν από τη μετατροπή του συλλόγου από λαϊκής βάσης με μέλη – ιδιοκτήτες σε αθλητική ανώνυμη εταιρία.

Ο Μέσι, λοιπόν, είναι ο... κακός, εκείνος παίρνει πολλά και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να «χτίσουν» γύρω του. Για χρόνια, δε, η πλευρά του «Μπάρτο» διέρρεε πως ο Μέσι είναι τύραννος στ' αποδυτήρια, επιλέγει προπονητές και κάνει μεταγραφές. Μέχρι και την σύζυγό του Αντονέλα παρακολουθούσαν, ενώ η διοίκηση πλήρωνε αδρά εταιρία για να στήνει ψεύτικα προφίλ και να επιτίθεται στον Μέσι και σ' άλλους παίκτες μέσω των social media. Βαδίζοντας, πλέον, στα 34, ο Μέσι ίσως και να μετανιώνει που το καλοκαίρι δεν πήγε στα δικαστήρια.