Γενί Σαφάκ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα επέμβασης στο Καστελόριζο

Γενί Σαφάκ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα επέμβασης στο Καστελόριζο

Για δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στο Καστελόριζο με στόχο την «επαναφορά της νομιμότητας» μετά την «προκλητική μεταφορά στρατιωτών στο νησί από την Ελλάδα» κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα για παράβαση των συμφωνιών που θέλουν το ακριτικό νησί αποστρατιωτικοποιημένο.

Αναλυτικότερα, σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα της γειτονικής χώρας σημειώνει πως η Ελλάδα παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες μεταφέροντας στρατιώτες στο νησί που πρέπει να παραμένει αποστρατιωτικοποιημένο, ενώ στη συνέχεια συμπληρώνεται πως το παραπάνω γεγονός δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα επέμβασης για να επαναφέρει τη «νομιμότητα».

Το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, μάλιστα, φιλοξενεί και δηλώσεις «ειδικών» για το θέμα, όπως του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Δρ. Σελαμί Κουράν, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, ενώ παράλληλα σημειώνει πως «εάν παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης» και πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Εν συνεχεία, ο κ. Κουράν, δήλωσε πως εάν η Τουρκία θεωρήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια ή την ανεξαρτησία των στρατιωτικών της κινήσεων στη θάλασσα, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα κατά της χώρας μας. «Εάν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, μπορεί η Τουρκία να λάβει τ’ απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα βάσει του νόμιμου αμυντικού δικαιώματος του άρθρου 51 του ΟΗΕ και να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική παρουσία στα νησιά, ένα προς ένα», δήλωσε προκλητικά.