Διπλή «επίθεση» Τουρκίας κατά Ρωσίας για Κούρδους και Τατάρους

Διπλή «επίθεση» Τουρκίας κατά Ρωσίας για Κούρδους και Τατάρους
APImages

Διπλή «επίθεση» κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσα σε λίγες ώρες τη Δευτέρα, «καταδικάζοντας» αφενός τη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών με αντιπροσωπεία Κούρδων της Συρίας στην Μόσχα, αφετέρου την «καταπίεση» των Τατάρων στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Αρχικά με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα εξέφρασε την ανησυχία του για τον υψηλό επίπεδο υποδοχής από τις ρωσικές επίσημες αρχές αντιπροσωπεία Κούρδων της Συρίας στην Μόσχα.

Πιο αναλυτικά, με αφορμή την συνάντηση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας με στελέχη του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (PYD), το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τόνισε πως «παρακολουθούμε με ανησυχία τις εκθέσεις σχετικά με την πρόσκληση μιας ομάδας στοιχείων που ανήκουν στο λεγόμενο "Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας" που κυριαρχείται από το PKK / YPG στη Ρωσική Ομοσπονδία και το υψηλό επίπεδο υποδοχής από τις ρωσικές επίσημες αρχές. 

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται παράλληλα πως «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις, και η αντιπαράθεση με αυτονομιστικές ατζέντες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, καθώς και στην απειλή της εθνικής ασφάλειας των γειτονικών χωρών, αποτελούν κοινές δεσμεύσεις που κατοχυρώνονται στα κοινά ανακοινωθέντα των συνεδριάσεων υψηλού επιπέδου της Αστάνα μέχρι σήμερα».
 

Λίγες ώρες αργότερα το τουρκικό ΥΠΕΞ επανήλθε, αυτή τη φορά με αφορμή την «νέα καταπίεση», όπως υποστήριξε σε ανακοίνωσή του, των Τατάρων της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις επιδρομές στα σπίτια των Τατάρων της Κριμαίας και τις κρατήσεις που έλαβαν χώρα στην Κριμαία το πρωί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι οι κρατήσεις και οι επιδρομές είναι το τελευταίο παράδειγμα της «συστηματικής εκστρατείας καταπίεσης και εκφοβισμού εναντίον των Τατάρων της Κριμαίας μετά την παράνομη και παράνομη προσάρτηση το 2014».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους συγγενείς της, τους Τάταρους της Κριμαίας, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους με ειρηνικά μέσα και προσπαθούν να ακουστούν οι φωνές τους μέσω δημοκρατικών μεθόδων» αναφέρει η ανακοίνωση.