8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Γ. Στουρνάρας: Έρχεται δεκαετία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Γ. Στουρνάρας: Έρχεται δεκαετία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
Eurokinissi

Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ακόμη και από τις κυβερνητικές προβλέψεις, εκτιμά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του προς την εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο Ελένη Στεργίου.

Ο Γ. Στουρνάρας θεωρεί πιθανή από φέτος την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ επισημαίνει πως ο συνδυασμός της ισχυρής ανάκαμψης με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχιση της απόκτησης ελληνικών χρεογράφων από την ΕΚΤ, ακόμη και μετά από τη λήξη του έκτακτου προγράμματος.

Μείωση του λόγου χρέους ως προς το ΑΕΠ

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι στην επόμενη δεκαετία θα διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης - 3,5% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συμβάλουν στη μείωση του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ - το χρέος από 200% του ΑΕΠ φέτος, θα μειωθεί στο 187% το 2022.

Σχετικά με τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα ο κεντρικός τραπεζίτης τα αξιολογεί ως θετικά, σημειώνοντας ότι με τα μέτρα αυτά που κατέστησαν δυνατά λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων, πρόκειται να διοχευτεθούν στην οικονομία άλλα 4,4 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.Fitch Solutions: Εκρηκτική ανάπτυξη 6,3% το 2021- Η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών

Γιατί ο Στουρνάρας «βλέπει» υψηλότερο ΑΕΠ έναντι του 2008 και… μόνιμο QE

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ