Fitch Solutions: Εκρηκτική ανάπτυξη 6,3% το 2021- Η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών

Fitch Solutions: Εκρηκτική ανάπτυξη 6,3% το 2021- Η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών

Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία δεν σταματούν. Μετά από τις αναβαθμίσεις από την DBRS και την Scope Ratings, ήρθε η σειρά της Fitch Solutions, η οποία ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 6,3% το 2021. Την ίδια στιγμή οι αναλυτές αναφέρουν πως η ανάπτυξη της χώρας είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών και προβλέπουν ανάκαμψη διαρκείας.

Η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2022, όπου θα φτάσει το 4,3%, ενώ στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων οδηγεί η εκρηκτική ανάπτυξη που κατέγραψε η χώρα το β’ τρίμηνο του έτους. Στην ανάκαμψη συμβάλει  η σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+9% συγκριτικά με το 2020), καθώς επίσης και οι εξαγωγές που εκτινάχθηκαν 7,1% το β΄ τρίμηνο του έτους. Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, οι αναλυτές αναφέρουν πως ξεπεράστηκαν οι αρχικές προσδοκίες, ωστόσο αναφέρουν πως παραμένει η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημική κρίση.

Οι αναλυτές αναφέρουν πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας οφείλεται  και στην επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος, με τον πληθυσμό που έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου να έχει αυξηθεί 9,1% από τον Απρίλιο στο 56,8% έως τα μέσα του τρέχοντος μήνα. Οι καταναλωτές την ίδια στιγμή επιστρέφουν στο λιανικό εμπόριο και στην αναψυχή , κάτι που δείχνει πως η χώρα επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα.

Τέλος, η Fitch Solutions αναμένει αύξηση των επενδύσεων και ολική επαναφορά στην κανoνικότητα και στα προ πανδημίας επίπεδα της κατανάλωσης το 2022.