Επιθετική η μετάλλαξη Δέλτα: Επικράτηση 80% - Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών

Επιθετική η μετάλλαξη Δέλτα: Επικράτηση 80% - Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών

Σε νέα επιφυλακή έχουν εισέλθει οι υγειονομικές αρχές και υπηρεσίες, λόγω της επικράτησης κατά 80% της μετάλλαξης Δέλτα και της συνεπακόλουθης αύξησης των νέων κρουσμάτων και των νοσηλειών. Aνοίγουν ξανά ολόκληρες κλινικές Covid, εντείνονται οι έλεγχοι σε «πορτοκαλί» περιοχές και δρομολογείται ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών. Την ίδια ώρα, επανέρχεται στο τραπέζι η συζήτηση για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες.

Καμπανάκι υπουργού Υγείας: «Επιθετική μετάλλαξη»
 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει σε ποσοστό άνω του 75% - 80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε κάποια νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

«Είναι μια επιθετική μετάλλαξη και έχει αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά των πολιτών που είναι σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 ετών. 

Σε ό,τι αφορά στους εφήβους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, τόνισε ότι σε σύνολο 300.000 έχουν προγραμματιστεί 30.000 ραντεβού προσθέτοντας ότι «πηγαίνοντας προς την έναρξη της σχολικής περιόδου θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμός». 

Παγώνη: Ανοίγουν ξανά ολόκληρες κλινικές Covid
 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ξεκαθάρισε ότι ανοίγουν ξανά ολόκληρες κλινικές που είχαν κλείσει, καθώς οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία αυξάνονται. 

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές «από πέντε έγιναν 45 σε επτά ημέρες», σύμφωνα με την ίδια. Γεγονός το οποίο δείχνει «ότι δεν πάμε καθόλου καλά και αν δεν εμβολιαστούμε κανένας δεν ξέρει το μέλλον μας», επεσήμανε η Μ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου, τόνισε ότι σίγουρα θα υπάρξει, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ενδεικτικά της σημασίας του εμβολιασμού πάντως, είναι τα στοιχεία σχετικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν τη στρατηγική ενίσχυσης και επιτάχυνσης της εμβολιαστικής διαδικασίας, με διαρκείς εκκλήσεις για εμβολιασμό από πολιτικούς, τοπικούς, επιστημονικούς, υγειονομικούς, εκκλησιαστικούς και άλλους φορείς.

Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού, αποτελούν την πλειονότητα των νοσηλευομένων στο ΕΣΥ, με ποσοστό 78% επί του συνόλου. Ανεμβολίαστο είναι το 99,9% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Πέμπτη κατά την τακτική ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευγγέλου, από τους 4.200 ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ οι 4.158 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή είχαν εμβολιαστεί μερικώς.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τα κρούσματα σε λίγες μέρες θα ξεπεράσουν τα 3.000.

Ζώνες επιτήρησης - Στη Μύκονο ο Χρυσοχοϊδης
 

Στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά και την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η εντατικοποίηση των ελέγχων σε περιοχές με πολλά κρούσματα, ιδιαίτερα σε νησιά με τουριστική κίνηση, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, το Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα.

Πρόκειται για περιοχές όπου θα συνεχιστεί εντατικότερα η επιτήρηση. Το μήνυμα της συνέχισης της επιτήρησης στέλνει η κυβέρνηση και με την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στη Μύκονο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Τα βασικά συμπτώματα