7ος χρόνος, ημέρα 2159η
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Τα βασικά συμπτώματα

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Τα βασικά συμπτώματα
AP Images

Επιστήμονες από την Αυστραλία, αναλύοντας τη συμπτωματολογία των ασθενών που έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα παρατηρούν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι διαφορετικά από εκείνα που μέχρι πρότινος παρατηρούνταν σε άτομα που έχουν νοσήσει από άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Εν μέρει αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Μετάλλαξη Δέλτα: Σπάνια η ρινική καταρροή και η απώλεια όσφρησης

 

Αναλύοντας δεδομένα από σύστημα αυτο-αναφοράς συμπτωματολογίας (app) που έχει δημιουργήσει η Βρετανία, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πιο κοινά συμπτώματα του κορονοϊού έχουν πλέον αλλάξει τώρα που κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Ενώ ο πυρετός και ο βήχας εξακολουθούν να είναι τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης και ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος επίσης αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς, σπανίως αναφέρει κάποιος με μετάλλαξη Δέλτα ρινική καταρροή. Ακόμα, η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) που συνόδευε τις άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, τώρα πια αναφέρεται ένατη ως προς τη συχνότητά της.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές στην συμπτωματολογία μπορεί να αποδίδονται στον τρόπο που αλλάζει ο ιός ή στο ότι οι ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια είναι πια σε στάδιο που νοσούν σοβαρότερα, ενώ λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως σε νεότερα άτομα που με τη σειρά τους τείνουν να έχουν ηπιότερη συμπτωματολογία.

Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν ότι, παρούσης της μετάλλαξης Δέλτα, ας μην θεωρούμε ότι η ρινική καταρροή και λίγος πονόλαιμος είναι απλά ένα κρυολόγημα, καθώς μπορεί να σηματοδοτεί λοίμωξη Covid-19.