8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά μετά το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά μετά το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα, μετά τη χθεσινή κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, με συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια.

Αν απαιτηθεί και εφ' όσον η τουρκική προκλητικότητα επαναληφθεί με νέες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος και η Κάλυμνος, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά να εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Νωρίτερα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

H ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για το «μέλλον» μετατίθενται τα ΜΟΕ με την Τουρκία

Εντωμεταξύ, για το «μέλλον» μετατίθενται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη 27 Απριλίου, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, ακόμα και σε κατοικημένα, παρά το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη το μεσημέρι από το Υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης η Άγκυρα προχώρησε σε 41 υπερπτήσεις πάνω από 22 ελληνικά νησιά.