Για το «μέλλον» μετατίθενται τα ΜΟΕ με την Τουρκία - Νέο διάβημα για το μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο

Για το «μέλλον» μετατίθενται τα ΜΟΕ με την Τουρκία - Νέο διάβημα για το μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο

Για το «μέλλον» μετατίθενται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Στο μεταξύ, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη 27 Απριλίου, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, ακόμα και σε κατοικημένα, παρά το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη το μεσημέρι από το Υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης η Άγκυρα προχώρησε σε 41 υπερπτήσεις πάνω από 22 ελληνικά νησιά.

Σαν αποτέλεσμα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό ΓΕΕΘΑ , στην οποία συζητήθηκε η τουρκική προκλητικότητα, ενώ αποφασίσθηκε να ακυρωθεί η ελληνική πρόσκληση στην Άγκυρα για συμμετοχή στη ΝΑΤΟικη άσκηση, στον Άραξο , Tiger Meet.

Επιπλέον το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη για τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, υπογραμμίζοντας ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Επίσης, στο διάβημα, τις χαρακτηρίζει παράνομες και προκλητικές τις ενέργειες αυτές και τονίζει πως «βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης».

Και μετά το διάβημα ωστόσο, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήσεις στους Λειψούς και στους Αρκιούς.