ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

ΕΕ: Τελειώνει η συνεργασία με την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο

ΕΕ: Τελειώνει η συνεργασία με την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο

Τέλος στην συνεργασία της με την εταιρεία AstraZeneca βάζει η Ευρωπαϊκή Eνωση. Το ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, εξηγώντας ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα παραγγελία μετά τον Ιούνιο, οπότε και τελειώνει η υφιστάμενη.

Τα προβλήματα στις σχέσεις Ευρωπαικής Επιτροπής με την βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο κλιμακώθηκαν τον Απρίλιο όταν οι κοινοτικές αρχές κατηγόρησαν την εταιρεία αφενός ότι δεν τηρεί το συμβόλαιό της, ως προς τις παρτίδες εμβολίων για τις οποίες είχε δεσμευτεί, αφετέρου ότι δεν διαθέτει ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για την διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσής τους

Σήμερα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της πανδημίας του κορωνοϊού για μετά τον Ιούνιο.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η AstraZeneca είχε παραδώσει περίπου το 1/3 των δόσεων που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες είχε δεσμευθεί να προμηθεύσει, με την εταιρεία να απαντά ότι είχε απλά δεσμευθεί να ανταποκριθεί στο «μέγιστο των δυνατοτήτων της» και ότι το συμβόλαιο δεν περιελάμβανε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις. 

AstraZeneca: Χωρίς βάση η νομική διαδικασία

«Η όποια προσφυγή είναι χωρίς βάση και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία για να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το συντομότερο δυνατόν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, απαντώντας στην απόφαση της Ε.Ε. να προσφύγει εναντίον της στη Δικαιοσύνη για αθέτηση συμβολαίου και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων. 

Από τον περασμένο μήνα είχε γίνει γνωστό ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα παραλαβής 100 εκατ. επιπλέον δόσεων, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο για την παράδοση 300 εκατ. δόσεων εντός του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε κάνει γνωστό ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο η δεύτερη φάση του εμβολιασμού θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, κάτι που de facto οδηγεί σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer-BioNTech, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.