Διαπράγματευση με την Pfizer, νομικές διαδικασίες κατά AstraZeneca
Στα εμβόλια mRNA στρέφεται η ΕΕ

Διαπράγματευση με την Pfizer, νομικές διαδικασίες κατά AstraZeneca

Στα εμβόλια mRNA φαίνεται πως στρέφεται οριστικά πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βάλει τέλος στην πανδημία του κορονοϊού. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς γνωστοποίησε ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, κάτι που de facto οδηγεί σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, όπως είπε, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΕ κίνησε νομική δράση κατά της AstraZeneca για την αποτυχία της εταιρείας να παραδώσει τις συμφωνημένες δόσεις του εμβολίου. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Μαργαρίτης Σχοινά επισήμανε ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.  Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Το mRNA είναι ο γενετικός κώδικας που «λέει» στα κύτταρα τι πρέπει να φτιάξουν. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα αντιγόνο που μπορεί να προκαλέσει ανοσο-απόκριση απέναντι στον ιό. Ένα εμβόλιο mRNA εμπεριέχει «οδηγίες», οι οποίες κατευθύνουν τον οργανισμό να παράγει ιικές πρωτεΐνες, που μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν ανοσο-απόκριση, δηλαδή την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε περίπτωση που υπάρξει μόλυνση από τον ιό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε νομική δράση εναντίον της AstraZeneca τη Δευτέρα για την αποτυχία της εταιρείας να παραδώσει τις συμφωνημένες δόσεις του εμβολίου κατά κορoνοϊού στο μπλοκ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της σήμερα. Η εταιρεία παρέδωσε περίπου το 1/3 των δόσεων στο πρώτο τρίμηνο του έτους που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες είχε δεσμευθεί να προμηθεύσει, με την AstraZeneca να απαντά ότι είχε απλά δεσμευθεί να ανταποκριθεί στο «μέγιστο των δυνατοτήτων της» και ότι το συμβόλαιο δεν περιελάμβανε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις. 

Σε απάντησή της AstraZeneca αναφέρει ότι η όποια προσφυγή είναι χωρίς βάση και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία για να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το συντομότερο δυνατόν» επισημαίνει η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση : Ξεκίνησε νομική διαδικασία κατά της AstraZeneca για αθέτηση συμφωνηθέντων

Από το φθινόπωρο παραγωγή και χρήση μόνο εμβολίων mRNA στην ΕΕ

Η Sanofi θα συνδράμει την Moderna στη παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού