Διάβημα στην Άγκυρα - Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο τούρκος Πρέσβης

Διάβημα στην Άγκυρα - Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο τούρκος Πρέσβης

Στο Υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρέσβυς της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίτερα σήμερα, σε δήλωσή του για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε τονίσει ότι «στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας». 

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η νέα τουρκική ενέργεια εκ μέρους της ΤΡΑΟ «Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου». 

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα», είχε σημειώσει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος καταλήγοντας τόνιζε πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Διαβάστε ακόμα:

Τι κρύβει η πρόθεση για έρευνες ανοιχτά των 6 ναυτικών μιλίων