Εκλογές ΗΠΑ: Αυξάνεται το προβάδισμα Μπάιντεν στη Νεβάδα - Ντέρμπι σε Αριζόνα, Πενσυλβανία και Τζόρτζια

Αυξάνεται το προβάδισμα Μπάιντεν στη Νεβάδα - Ντέρμπι σε Αριζόνα, Πενσυλβανία και Τζόρτζια

Το θρίλερ των Αμερικανικών Εκλογών  συνεχίζεται, με τον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, να ηγείται της κούρσας και να χαράσσει μονοπάτι για τον Λευκό Οίκο. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, πάντως, μια ανατροπή υπέρ του Τραμπ δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ηγείται στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο με 253 εκλέκτορες με τον Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί με 213 και τη προσοχή να έχει επικεντρωθεί σε τρεις πολιτείες αυτή τη στιγμή την Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες), την Τζόρτζια (16) και την Αριζόνα (11). Παράλληλα όμως ο Δημοκρατικός υποψήφιος αύξησε τη διαφορά με τον αντίπαλο του στη πολιτεία της Νεβάδα (6 εκλέκτορες).

Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της Νεβάδα, κατόπιν της καταμέτρησης στη κομητεία Κλαρκ, η οποία περιλαμβάνει και την πολυπληθέστερη πόλη το Λας Βέγκας, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά με σχεδόν 11.000 ψήφους από περίπου 7.000 που ήταν κατά τη τελευταία ενημέρωση. 

Αν ο Τζο Μπάιντεν επικρατήσει στην συγκεκριμένη πολιτεία θα φθάσει και επισήμως τους 259 εκλέκτορες, κάτι που σημαίνει ότι θα βρίσκεται ένα βήμα πριν τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι αξιωματούχοι της πολιτείας της Τζόρτζια ανέφεραν ότι υπάρχουν περίπου 61.000 ψηφοδέλτια, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ακόμα και εντός της ημέρας.

Στην Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 49,5%, έναντι 49,2% του Μπάιντεν. Στην κομητεία Φούλτον, με πρωτεύουσα την Ατλάντα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 72,6%, έναντι 26,3% του Τραμπ.

Η διαφορά αυτή τη στιγμή είναι στις 18.000 ψήφους ενώ τα εναπομείναντα ψηφοδέλτια βρίσκονται κυρίως στη κομητεία του Φούλτον όπου βρίσκεται το αστικό κέντρο της Ατλάντα όπου ο Τζο Μπάιντεν αποσπά σχεδόν το 72%.

Σύμφωνα με τον Νέιτ Σίλβερ τον γνωστό εκλογικό αναλυτή, ο Μπάιντεν χρειάζεται να αποσπάσει το 65% των ψήφων που απομένουν για να κερδίσει τους 16 εκλέκτορες της Τζόρτζια. 

Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την πολιτεία αυτή, θα βρεθεί στους 269 εκλέκτορες, έναν δηλαδή μακριά από την προεδρία, χωρίς να υπολογίζονται η Αριζόνα, η Νεβάδα (6 εκλέκτορες) και κυρίως η Πενσυλβάνια. 

Στη τελευταία πολιτεία οι δυο αντίπαλοι δίνουν μια σκληρή αναμέτρηση από κάθε άποψη. Στην Πενσυλβάνια, το προβάδισμά του Ντόναλντ Τραμπ έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες 24 ώρες, δεδομένου ότι από τις σχεδόν 600.000 ψήφους, η διαφορά βρίσκεται τώρα στις 135.000 ψήφους στην πολιτεία του «μπλέ τείχους».

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί να καταχωριθεί μεγάλος αριθμός επιστολικής ψήφου από τη Φιλαδέλφεια και τα προάστιά της, καθώς και την κομητεία Αλεχενί, περιοχές πυκνοκατοικημένες και παραδοσιακά Δημοκρατικές.

Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει μειώσει τη διαφορά στην πολιτεία της Αριζόνα η οποία είχε θεωρηθεί «κλειδωμένη» για τους Δημοκρατικούς. Εν προκειμένω, ο Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα περίπου 69,000 ψήφων σύμφωνα με το CNN. Στη Μαρίκοπα, τη μεγαλύτερη κομητεία της πολιτείας, το προβάδισμα του Μπάιντεν έχει μειωθεί στους 10.000 ψήφους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της πολιτείας απομένουν περίπου 250.000 ψήφοι προς καταμέτρηση.

Σταμάτησε προσωρινά η καταμέτρηση στη Φιλαδέλφεια - Σήμερα θα συνεχιστεί στην κομητεία Αλεγκένι της Πενσιλβάνιας

Δικαστήριο της Πενσιλβάνιας έκρινε ότι οι παρατηρητές της εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να στέκονται πιο κοντά για να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων στη Φιλαδέλφεια, μια απόφαση που χαιρετίστηκε αμέσως ως μεγάλη νίκη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Μέχρι στιγμής πάντως κανένα δικαστήριο δεν έχει διαπιστώσει παρατυπίες στην καταμέτρηση σε αυτήν την πόλη.

«Επιτρέπει στους παρατηρητές να στέκονται λίγο πιο κοντά, όμως δεν είναι μια εντολή που θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών», είπε η καθηγήτρια νομικής και εκλογική αναλύτρια του τηλεοπτικού δικτύου CNN, Φρανίτα Τόλσον.

Η καταμέτρηση ωστόσο διακόπηκε για ένα διάστημα, καθώς οι Δημοκρατικοί προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας για να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο ούτε απέρριψε, ούτε αποδέχτηκε την προσφυγή και η καταμέτρηση ξανάρχισε.

Στην κομητεία Αλεγκένι πάντως οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να σταματήσουν την καταμέτρηση μέχρι την Παρασκευή, κατόπιν συμφωνίας με τοπικό δικαστήριο. Αφορμή στάθηκαν τα περίπου 29.000 κακοτυπωμένα ψηφοδέλτια που έπρεπε να ξανασταλούν σε ορισμένους ψηφοφόρους. Οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να μην τα μετρήσουν μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε λήγει η διορία για την παραλαβή επιστολικών ψήφων που στάλθηκαν ανήμερα των εκλογών.

AP Photo/Wong Maye-E

Διαβάστε ακόμα:

- Ντ. Τραμπ: «Σταματήστε τη καταμέτρηση» - Μπάιντεν: «Κάθε ψήφος πρέπει να καταμετρηθεί»

Εκλογές ΗΠΑ: Αισιοδοξία στο επιτελείο Μπάιντεν για νίκη σε Νεβάδα - Πενσιλβάνια

ΗΠΑ: «Όχι» στο αίτημα Τραμπ για παύση της καταμέτρησης σε Μίσιγκαν - Τζόρτζια

«Βόμβα» του πρώην προσωπάρχη Τραμπ: Αν χάσει θα είναι υποψήφιος το 2024