Ντ. Τραμπ: «Σταματήστε τη καταμέτρηση» - Μπάιντεν: «Κάθε ψήφος πρέπει να καταμετρηθεί»

Ντ. Τραμπ: «Σταματήστε τη καταμέτρηση» - Μπάιντεν: «Κάθε ψήφος πρέπει να καταμετρηθεί»

Σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται οι δυο διεκδικητές της προεδρίας των ΗΠΑ δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δυναμιτιζει εκ νέου το κλίμα ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση ενώ ο Τζο Μπάιντεν ζητά να ληφθεί υπόψη κάθε ψήφος.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος σύντομη ανάρτησή του στο Twitter, με κεφαλαία γράμματα έγραψε:

ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΤΗ ΚΑΤΑΜΈΤΡΗΣΗ

Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο Τραμπ ανέφερε ότι "κάθε ψήφος που έφτασε μετά την ημέρα των εκλογών, δεν θα καταμετρηθεί".

Η δεύτερη αυτή ανάρτηση προκάλεσε μάλιστα την παρέμβαση του Twitter, το οποίο με ενα μπλέ θαυμαστικό αναφέρει οτι "Η καταμέτρηση συνεχίζεται".

Από την πλευρά του, λίγο νωρίτερα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε –επίσης μέσω Twitter- ότι κάθε ψήφος πρέπει να καταμετρηθεί.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις –και όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται, έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσο το αποτέλεσμα φέρνει τον Μπάιντεν πιο κοντά στην προεδρία, τόσο το στρατόπεδο του Τραμπ, σε πολιτικό όχι μόνο επίπεδο, κλιμακώνει τις κινήσεις προς την αμφισβήτηση του.

Κλιμακώνει την κατάσταση ο Τραμπ με απειλές για «νομικό πόλεμο» - Έντονοι φόβοι για αναταραχές

Στη λογική αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος σε πολιτείες - κλειδιά στις οποίες φαίνεται να κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν, επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με την νομική του ομάδα να προσφεύγει στη δικαιοσύνη απαιτώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων. Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οπαδοί του προέδρου βρίσκονται έξω από εκλογικά τμήματα ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση, προκαλώντας φόβους για αναταραχές.

Μάλιστα ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω αναρτήσεών του αφήνει να εννοηθεί ότι η καταμέτρηση γίνεται εν κρυπτώ και αδιαφανείς διαδικασίες «ξεσηκώνοντας» έτσι τους υποστηρικτές του θέλοντας ενδεχομένως να δυναμιτίσει το κλίμα.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μια νομική επίθεση ζητώντας τη διακοπή της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως στην Τζόρτζια και το Μίσιγκαν όπου το προβάδισμα του Τραμπ μειώνεται διαρκώς και τη συνέχιση της καταμέτρησης σε πολιτείες όπως η Αριζόνα όπου το αποτέλεσμα είναι ακόμα αμφίρροπο.

Παράλληλα η εκστρατεία Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο την πρόσφατη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Πενσυλβάνια αυτής η οποία επέκτεινε την προθεσμία αποδοχής επιστολικών ψήφων κατά τρεις ημέρες. Τον περασμένο μήνα το δικαστήριο αρνήθηκε να βάλει την προσφυγή αυτή σε επείγουσα διαδικασία, αλλά τρεις δικαστές έδωσαν την ένδειξη ότι το δικαστήριο μπορεί να επανέλθει στην υπόθεση εάν χρειαστεί.

Εφόσον η ψηφοφορία στην Πενσιλβάνια έχει την πιθανότητα να κρίνει το αποτέλεσμα στο κολλέγιο των εκλεκτόρων και εάν οι ψήφοι αυτές που θα φθάνουν καθυστερημένες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρώμα της πολιτείας – που είναι δύο κρίσιμες αλλά όχι τόσο πιθανές υποθέσεις – τότε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιληφθεί της προσφυγής.

«Εάν ο πρόεδρος κάνει πράξη την απειλή του να προσφύγει στο δικαστήριο για να αποτρέψει τη σωστή καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες που είναι έτοιμες να αντισταθούν σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε η διευθύντρια της εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζεν Ο’Μαλέι Ντίλον.

Παράλληλα παραμένει ασαφές αν κάποια από αυτές τις προσφυγές φθάσει τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο τις επόμενες ημέρες, εκτιμά η εφημερίδα New York Times.

Οι παραπάνω κινήσεις της πλευράς Τραμπ έχουν παρακινήσει τους οπαδούς του πολλοί εκ των έχουν βγει στους αμερικανικούς δρόμους.

Μια ομάδα υποστηρικτών του, κάποιοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με τουφέκια και πιστόλια, συγκεντρώθηκε έξω από εκλογικό κέντρο στην Αριζόνα, καθώς είχαν διαδοθεί φήμες ότι οι ψήφοι υπέρ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου δεν καταμετρώνται σκοπίμως. Φωνάζοντας «Σταματήστε την κλοπή!» και «Μετρήστε την ψήφο μου!», οι διαδηλωτές –οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκα– συγκεντρώθηκαν μπροστά από το εκλογικό κέντρο στην Μαρικόπα του Φοίνιξ.