Ανησυχεί η διασπορά, κορύφωση 3ου κύματος τον Μάιο

Ανησυχεί η διασπορά, κορύφωση 3ου κύματος τον Μάιο

Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές της χώρας και στους επιστημονικούς κύκλους οι μεταλλάξεις του κορονοϊού καθώς και η διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα. 

Την στιγμή που όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας μπαίνουν στο «κόκκινο» και καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, ο προβληματισμός μεγαλώνει και οι ειδικοί προειδοποιούν πως «κλειδί»  για τη βελτίωση της κατάστασης είναι η ταχύτητα των εμβολιασμών. 

Ενδεικτική είναι η αναφορά της πρόεδρου του Kεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία»,  Μίνας Γκάγκα ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

Προειδοποιήσεις για αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό απηύθυνε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει η συμπεριφορά μας και η κοινωνία «να προσαρμοστεί σε αυτήν την κατάσταση για ένα εξάμηνο ακόμη», όσον αφορά την τήρηση των μέτρων τονίζοντας ότι είναι το «κλειδί» για να εξέλθουμε από τα μέτρα.

«Η τωρινή κατάσταση δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική», επισήμανε χτες  ο καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος  αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρούμε είναι ένα καμπανάκι». 

«Έχουν διερευνηθεί όλες οι πιθανές δυνατότητες για τον έλεγχο της κατάστασης. Υπήρξε ανάγκη κλιμάκωσης των μέτρων λόγω της διασποράς που έχει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές», τόνισε χτες μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος–λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η προσπάθεια ήταν να επηρεααστεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ροή της κοινωνικής κι οικονομικής ζωής της χώρας, η οποία έχει πληγεί έτσι κι αλλιώς. «Διαφορετικά θα είχαμε κοσμοσυρροή και στην Ερμού και στις παραλίες», επισήμανε ο καθηγητής σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει επιτήρηση και ενημέρωση του κόσμου στα σημεία που παρατηρείται συνωστισμός.

«Υπήρξε ένας θαυμάσιος καιρός ο κόσμος παρασύρθηκε, το καταλαβαίνω, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε τις βασικές περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχουν τα καταστήματα και να μεταφέρεται το πλήθος στις παραλίες», υπογράμμισε.

«Η τελική λύση δεν ξέρουμε πραγματικά ποια μπορεί να είναι», ανέφερε επιπρόσθετα ο κ. Γώγος σχολιάζοντας πως ένα πλήρες καθολικό lockdown προσφέρει υγειονομικό πλεονέκτημα. «Eντούτοις ακόμη και μια ενδεχόμενη εφαρμογή του δεν συνεπάγεται το ότι ο κόσμος θα ήταν σε θέση να πειθαρχήσει, καθώς πλέον είναι έντονη η ψυχολογική κόπωση του», διευκρίνισε. 

 «Σε κάθε περίπτωση όμως το αισιόδοξο είναι ότι είμαστε σε μια φάση συνεχούς αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης», κατέληξε.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισημαίνοντας ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού σε μεγάλους και παιδιά».

Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος κάλεσε τις χώρες να προετοιμαστούν για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλούχισης του γονιδιώματος του κορονοϊού. «Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές», υπενθύμισε.

Δ. Σαρηγιάννης: Κορύφωση τρίτου κύματος τον Μάιο

Αντιστοίχως καμπανάκι κινδύνου για κορύφωση του τρίτου κύματος τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ. 

Συγκεκριμένα όπως επισήμανε είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης. 

Τόνισε δε ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», σημείωσε.

Εντούτοις, ο καθηγητής του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. 

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».  

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα. «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά», κατέληξε.

 Άρης Κατζουράκης για μεταλλάξεις: Πρέπει να είμαστε 50% πιο προσεκτικοί

 «Οι μεταλλάξεις της Μ. Βρετανίας και της Ν. Αφρικής, φέρνουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση και στα επόμενα βήματα στη μάχη με τον κορονοϊό. Από τη μία έχουμε το στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το Β117 το οποίο έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και σιγά-σιγά βγαίνουν δεδομένα τις τελευταίες δέκα μέρες ότι ενδεχομένως να έχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα ανά μόλυνση και αυτά τα δύο μαζί δυσκολεύουν πολύ την κατάσταση, γιατί συνολικά μιλάμε για κάτι το οποίο θα επιφέρει περισσότερους θανάτους. Και λόγω μεταδοτικότητας τα μέτρα τα οποία έχουμε συνηθίσει να έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν την διασπορά του ιού, δεν είναι επαρκή για να τον περιορίσουν», επισήμανε χτες στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άρης Κατζουράκης, μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού και την επικινδυνότητά τους, τα νέα δεδομένα στη μάχη των εμβολίων, αλλά και το τι αλλάζει στις μάσκες από την αυξημένη μεταδοτικότητα των νέων στελεχών του ιού. 

Όσον αφορά την προοπτική χρήσης μεικτών δόσεων του εμβολίου, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι «υπάρχει βρετανική έρευνα που λέει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δυνατότητα εμβολιασμού εναλλασσόμενων δόσεων από διαφορετικά εμβόλια. Είναι αυτό μία πιθανή διέξοδο σε αυτή την προσπάθεια. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση πριν από αρκετές εβδομάδες στην αρχή με κάποιες ανησυχίες γιατί κυκλοφόρησε η οδηγία ότι θα επέτρεπε η κυβέρνηση τα εναλλασσόμενα εμβόλια και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είχε ελεγχθεί ακόμα μέσα από τις κλινικές δοκιμές».

Σε ισχύ η απαγόρευση

Υπενθυμίζεται πως δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19 ανά πεδίο δραστηριότητας στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Σε ισχύ βρίσκεται από χτες το πρωί σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική η απαγόρευση μετακίνησης μετά τις 6 το απόγευμα, ενώ διευκρινίσεις για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και των πρατηρίων καυσίμων έδωσαν χθες πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας:  «Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των πολιτών γνωρίζουμε ότι, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και πρατήριων καυσίμων ισχύει όπως προβλέπεται από τις ειδικότερες διατάξεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία τους και δεν επηρεάζεται από την απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει ανά περιοχή».

Πάνω από 1.000 και πάλι τα κρούσματα 

Σταδιακή είναι η αύξηση των κρουσμάτων τις τρεις τελευταίες ημέρες από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ένα στα πέντε εντοπίζεται να προέρχεται από τη νοτιοαφρικανική και τη βρετανική μετάλλαξη, προκαλώντας την ανησυχία των υγειονομικών αρχών αλλά και των ειδικών που κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη παράμετρο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα είναι και πάλι τετραψήφια (1.113), ωστόσο σημειώθηκε νέο ρεκόρ για ημερήσια τεστ καθώς ξεπέρασαν τις 46.000 την τελευταία ημέρα. Στους 249 ήταν οι διασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 29 άνθρωποι. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του  Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης καταγράφηκαν σήμερα συνολικά 236 περιπτώσεις μεταλλαγμένων λοιμώξεων σε 1.113 κρούσματα, εκ των οποίων τα 4 αφορούν τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τα υπόλοιπα το βρετανικό στέλεχος, όταν χθες είχαν εντοπιστεί 228 μεταλλάξεις σε 1.195 κρούσματα και 205 σε 1.070, αντίστοιχα. Τάση η οποία εξελίσσεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές.

Ενδεικτικό της ανησυχίας αποτελούν και οι δηλώσεις σε χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις μεταλλάξεις τόνισε πως «παρακολουθούμε και αναλύουμε καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δε μπορώ να σας κρύψω πως με ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας».

Για το λόγο αυτό, σημείωσε, από τις 22 Ιανουαρίου, μαζί με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, δημιουργήσαμε ένα οριζόντιο, πανελλαδικό δίκτυο, που επιτηρεί όλες τις ενδεχόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ένα δίκτυο επιτήρησης αλλά και διάγνωσης, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε τα σωστά επιδημιολογικά δεδομένα».