Αυξήθηκαν τα κρούσματα γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές

Αυξήθηκαν τα κρούσματα γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές

Πώς οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού, εξήγησε νωρίτερα σήμερα στο ΟPEN ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση υπογράμμισε ότι «χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».

Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι «δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες, γι' αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα».

Γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία

Σχολιάζοντας στο OPEN τη λειτουργία των σχολείων, σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού σε μεγάλους και παιδιά, αλλά στα παιδιά μεταδίδεται λιγότερο από ότι στους ενήλικες.

«Σκεφτήκαμε ότι στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, σε αντίθεση με το να μένουν σπίτι και να βγαίνουν στα πάρκα. Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ’ότι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς», ανέφερε.

Αντιστοίχως ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, αναφερόμενος στην μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά, επισήμανε ότι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα κολλάνε από τους γονείς, ενώ όσο μεγαλύτερα είναι, στην εφηβεία, τόσο πιο εύκολα κολλούν τα ίδια τους γονείς. Ερωτηθείς αν θα πρέπει να στείλει ένας γονιός το παιδί του σχολείο είπε: «Τα σχολεία να ανοίγουν, αλλά με προϋποθέσεις: με λίγα παιδιά στην τάξη!»

Τέλος σχετικά με τα εμβόλια, ο κ.Βατόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, εντούτοις τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών. «Πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει όσο πιο γρήγορα και να καλύψει μεγάλο μέρος πληθυσμού του πλανήτη. Πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί! Βγαίνουν και νέα εμβόλια. Θέλω να ελπίζω ότι ως το καλοκαίρι θα πάρουμε ανάσα», κατέληξε.