Αλ. Βατόπουλος: Προσαρμογή της κοινωνίας για ακόμα ένα εξάμηνο στα μέτρα

Αλ. Βατόπουλος: Προσαρμογή της κοινωνίας για ακόμα ένα εξάμηνο στα μέτρα

Την ανάγκη η συμπεριφορά μας και η κοινωνία «να προσαρμοστεί σε αυτήν την κατάσταση για ένα εξάμηνο ακόμη» επισήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι το «κλειδί» είναι η πιστή τήρηση των μέτρων. Επίσης προειδοποίησε για αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό.

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» ο καθηγητής μικροβιολογίας σημείωσε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν την κατάσταση για ένα εξάμηνο ακόμη «πριν αποφασίσουμε σκληρότερα μέτρα και καλό είναι να δούμε αν αυτά που τώρα υποτίθεται ότι εφαρμόζονται, εφαρμόζονται»,

Πρόσθεσε δε ότι όλα όσα έχουμε ζήσει εδώ και έναν χρόνο λύνουν το πρόβλημα μερικώς για να υπογραμμίσει πως «δεν μπορούμε να έχουμε επ' άπειρον lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλειστά σχολεία, μαγαζιά γιατί πλέον καταστρέφεται η κοινωνία και η οικονομία».

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας είπε ότι «έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων» ενώ «στην Ελλάδα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι ξαναμπαίνουμε σε μία αύξηση. Το πως θα εξελιχθεί αυτή η αύξηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

«Αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη περιμένουμε μία αύξηση στους θανάτους και τα βαριά περιστατικά που θα νοσηλευτούν», προειδοποίησε και παράλληλα σημείωσε ότι το βασικό είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός, είναι για μένα το σημείο – κλειδί» 

Τέλος κατέληξε λέγοντας: «το θέμα που είναι ανησυχητικό είναι ότι από μία εκδήλωση ή ένα τυχαίο γεγονός και έχουμε υπερμεταδόσεις. Π.χ. μία αθώα συνάντηση 5 ανθρώπων έξω από ένα περίπτερο που κάθισαν να μιλήσουν. Τέτοιου είδους μικρά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν μία αύξηση των κρουσμάτων που μετά μπορεί να εξελιχθεί».