Aναμένονται περισσότερα από 2.200 κρούσματα και σήμερα

Aναμένονται περισσότερα από 2.200 κρούσματα και σήμερα

Τα υψηλά νούμερα στα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα θα παραμείνουν και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες. Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα από το υπουργείο Υγείας θα παραμένει υψηλός και αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.200 κρούσματα.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.215 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και 32 θανάτους. Επίσης, ότι 451 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τα τεστ που έγιναν στη χώρα, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση, ήταν λίγο πάνω από 55.000.

 Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, «καλπάζει» η βρετανική μετάλλαξη

Παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας με έναν μ.ο. 330 εισαγωγών την ημέρα στα νοσοκομεία και περισσότερους από 3.200 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. Την ίδια ώρα το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, με την καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου να επισημαίνει πως το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη.

«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η κα Παπαευαγγέλου.

Στην εποχή των μεταλλάξεων, ο αγώνας μας κατά του κορονοιού είναι ακόμα πιο άνισος, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. «Ελπίζουμε ότι μία μείωση των κρουσμάτων θα μας επιτρέψει μετά τις επόμενες 2 εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ανέφερε, αλλά τόνισε πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες ακόμα. «Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 1.600 εισαγωγές. Όπως διεκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου, 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα πανελλαδικά, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην επικράτεια και στο 87% στην Αττική παρότι αυξήθηκαν οι κλίνες, ωστόσο ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στη χώρα μας αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο με έναν εβδομαδιαίαο μ.ο 1.909 κρούσματα ανά μέρα, έχοντας διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ο δείκτης θετικότητας στον κορονοϊό αυξήθηκε αγγίζοντας το 4% και πλέον τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.

Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. «Δεν προβληματίζει μόνο η Αττική», είπε η κα Παπαευαγγέλου καθώς αύξηση της εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. «Σχεδόν 2.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως άτομα ηλικία 20 ως 65 ετών είναι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό.

Στα θετικά, πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου πως παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 75 γεγονός που οφείλεται στους εμβολιασμούς.

Γ. Παυλάκης: Ο ιός επεκτείνεται, άμεση ανάγκη για τήρηση των μέτρων

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η πανδημία του κορονοϊού επεσήμανε ο ιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι τώρα η Αττική και τι θα γίνει την επόμενη βδομάδα» για να υπογραμμίσει ότι θα υπάρξει κορύφωση την επόμενη εβδομάδα, η οποία όμως θα είναι «εφιαλτική».

«Μακάρι να σταματήσει εκεί, μακάρι να υπάρχει συμμόρφωση μετά από όλα αυτά που λέμε τις προηγούμενες εβδομάδες» υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει συμμόρφωση από τον πληθυσμό, μιλώντας στο Mega.

Για την κορύφωση του γ΄ κύματος της πανδημίας, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι αναμένονται ακόμα περισσότερα περιστατικά, από παιδιά μέχρι μεγάλους, οι οποίοι θα συνωστίζονται στα νοσοκομεία.

Ν. Τζανάκης: Μέχρι και 3.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες - Τέλη Μαρτίου η αποκλιμάκωση

 «Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δε μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό», τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτά τα κρούσματα θα επιμείνουν και ίσως υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα, της τάξης των 2.500 κρουσμάτων.

Μάλιστα, «δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800-3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά».

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1.000-1.500. 

Καπραβέλος: Φόβος και τρόμος οι μεταλλάξεις του κορονοϊού

Την αυξημένη ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος
εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας. Εντούτοις οι μεταλλάξεις είναι ο φόβος και το τρόμος των ειδικών, και συγκεκριμένα το αν αυτές μπορούν να κερδίσουν το εμβόλιο.

«Η επιστήμη θα προσαρμοστεί, αλλά θα πάρει χρόνο. Kαλό είναι να αποφεύγουμε τη διασπορά και να ελέγξουμε τις αλυσίδες μετάδοσης για να μπορέσουμε τελικά να εκριζώσουμε τον ιό»  υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος. Οι μεταλλάξεις όπως είπε παίζουν ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων, και πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα και ο συνωστισμός, και σε παρέες αλλά και στα ΜΜΜ.