Γ. Παυλάκης: Ο ιός επεκτείνεται, άμεση ανάγκη για τήρηση των μέτρων

Γ. Παυλάκης: Ο ιός επεκτείνεται, άμεση ανάγκη για τήρηση των μέτρων

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η πανδημία του κορονοϊού επεσήμανε ο ιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι τώρα η Αττική και τι θα γίνει την επόμενη βδομάδα» για να υπογραμμίσει ότι θα υπάρξει κορύφωση την επόμενη εβδομάδα, η οποία όμως θα είναι «εφιαλτική».

«Μακάρι να σταματήσει εκεί, μακάρι να υπάρχει συμμόρφωση μετά από όλα αυτά που λέμε τις προηγούμενες εβδομάδες» υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει συμμόρφωση από τον πληθυσμό, μιλώντας στο Mega.

Για την κορύφωση του γ΄ κύματος της πανδημίας, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι αναμένονται ακόμα περισσότερα περιστατικά, από παιδιά μέχρι μεγάλους, οι οποίοι θα συνωστίζονται στα νοσοκομεία.

«Τα νοσοκομεία όπως ξέρετε είναι σε σχεδόν πλήρη, γίνονται τεράστιες προσπάθειες να αυξηθεί το δυναμικό, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε απαίτηση από κανέναν» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «ο ιός επεκτείνεται, βρίσκει παραπάνω από ένα θύμα για κάθε μολυσμένο». «Αυτό πρέπει να πατήσει και να σταματήσει σε αυτήν τη φάση μόνο με την καραντίνα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος» πρόσθεσε ο κ. Παυλάκης.

Μιλώντας για τα μέτρα που ισχύουν, ο κ. Παυλάκης υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι ήδη σκληρά. «Το θέμα είναι να εφαρμοστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Συνηθίσαμε λίγο την κατάσταση. Αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο».

Κίνδυνος οι μεταλλάξεις

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ιός έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα καινούργιων μεταλλάξεων, οπότε αυτό που βλέπουμε είναι μία σχεδόν καινούργια επιδημία» υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης για τις μεταλλάξεις του ιού, σημειώνοντας ότι «υπάρχει περίπτωση οι μεταλλάξεις να νικήσουν τα εμβόλια».

«Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δουλεύουν, γι’ αυτό πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όσο πιο πολλούς μπορούν. Στο μέλλον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όπως βλέπουμε με τη γρίπη, γιατί ο κορονοϊός μάλλον θα εξελιχτεί σε μορφή κακιάς γρίπης που θα μας κυνηγήσει για πολλά χρόνια» κατέληξε ο κ. Παυλάκης.