Το αφήγημα της αναγέννησης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, που οδηγεί στην επίτευξη του στοιχήματος του “Made in Greece” στην κατασκευή των πλοίων και στη ναυπηγοεπισκευή, πήρε σάρκα και οστά χθες, με την ONEX να μετρά πλέον 700 πλοία που έχουν περάσει από τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας, έχοντας ξυπνήσει έναν μέχρι πρότινος κοιμώμενο γίγαντα.
Πλέον η ναυπηγική βιομηχανία, η γαλάζια οικονομία της πατρίδας μας, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο και όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μπαίνει ξανά στο κάδρο ως στρατηγικό τομέα ανάπτυξης και εθνικής ασφάλειας και εντάσσεται για πρώτη φορά εντάσσεται στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο ως τμήμα των εμβληματικών και στρατηγικών επενδύσεων.
Στην επετειακή εκδήλωση του ομίλου ONEX που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας με αφορμή την ναυπηγοεπισκευή του 700ού πλοίου στις εγκαταστάσεις του ο Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ONEX αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της αναγέννησης της Ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.
Το 700 ο πλοίο είναι το «Neptune Odyssey» της εταιρείας Neptune Lines και στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και διαχειρίστρια της Neptune Lines Μελίνα Τραυλού, εκπρόσωποι της DFC, εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο επικεφαλής της ONEX κ. Πάνος Ξενοκώστας, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στα όσα έχουν επιτευχθεί με πολύ «κουπί» όπως είπε, εστίασε στο ότι όμιλος έχει ήδη επενδύσει πάνω από 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη πενταετία, καθώς στόχος είναι η τεχνολογική αναβάθμιση και η δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων έως 200.000 τόνων.
Ο κ. Ξενοκώστας στάθηκε επίσης στη συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και την ελληνική Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ONEX είναι το πρώτο ναυπηγείο διεθνώς που χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, γεγονός που – όπως ανέφερε – κατέστησε δυνατή την επανεκκίνηση των ναυπηγείων. Ο επικεφαλής της ONEX Πάνος Ξενοκώστας έθεσε και τον στόχο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σημειώνοντας πως σε λίγα χρόνια θα έχει μετεξελιχθεί σε κόμβο που θα υποστηρίζει την ναυτιλία, την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ειδικότερα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:« Μέρες σαν τις σημερινές, που γιορτάζουμε το υπ’ αριθμόν 700 πλοίο, που εισήλθε στα ναυπηγεία μας, είναι μέρες στις οποίες για λίγα δευτερόλεπτα βγαίνουμε από την καθημερινότητα και τον αγώνα για να συνειδητοποιήσουμε ότι το να αναβιώσουμε τα ναυπηγεία από την κατάσταση που τα παραλάβαμε δεν ήταν κάτι απλό.
Πίσω, λοιπόν, το 2018-2019, στην αρχή με κάποιους λίγους εργαζόμενους, πρωτεργάτες αυτό, δώσαμε ένα λόγο τιμής στη Σύρο, στη συνέχεια και στην Ελευσίνα. Πίστεψαν μαζί η Ελληνική Κυβέρνηση, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, και φτάσαμε σήμερα εδώ να μιλάμε για το υπ’ αριθμόν 700 πλοίο.
Μαζί κάναμε «κουπί», άλλωστε δεν μπορεί να αποσυνδεθεί το συμφέρον της επιχείρησης από το συμφέρον των εργαζομένων της. Προχωρήσαμε σε κάτι ρηξικέλευθο, καθώς για πρώτη φορά και στη Σύρο και στην Ελευσίνα, συμφωνήσαμε και αποπληρώσαμε χρέη προηγούμενων διοικήσεων. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει το αγνό μας όραμα, το πάθος και το μεράκι μας να αναστηλώσουμε τη ναυπηγία, «αιχμή του δόρατος» τους εργαζομένους μας.
Όμως αυτό δεν θα ήταν εφικτό, αν δύο κυβερνήσεις δεν συνεργάζονταν και κάθε μία από μόνη της δεν έκαναν αυτά που έπρεπε για να μπορέσουν να φτάσουν εδώ. Η ONEX έγινε το πρώτο ναυπηγείο παγκοσμίως που χρηματοδοτήθηκε από την κρατική τράπεζα των ΗΠΑ και η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μόνο η αρχή, εδώ θα μετεξελιχθεί σε λίγα χρόνια ένας κόμβος που θα υποστηρίζει την ναυτιλία, την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια και την εφοδιαστική αλυσίδα».
Για να συνεχίσει συνδέοντας την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας με τον ελληνικό εφοπλισμό , τονίζοντας, «Όλα αυτά έχουν γίνει, γιατί εμείς έχουμε εμπνευστεί από τους Έλληνες εφοπλιστές. Κυρία Πρόεδρε, έχουμε εμπνευστεί από την πρωτιά των Ελλήνων εφοπλιστών και θέλουμε και εμείς στα ναυπηγεία μας να είμαστε πρώτοι, θέλουμε τα 30 χρόνια που χάσαμε να τα ανακτήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάθε μέρα κερδίζουμε στον εθνικό ανταγωνισμό. Ήδη έχουν ξεκινήσει όλα τα βήματα με παραγγελίες κρίσιμου εξοπλισμού για να γίνει η πρώτη γραμμή παραγωγής ρυμουλκών. Θα παράγουμε ρυμουλκά, θα κατασκευάσουμε ferry boat, θα κατασκευάσουμε αμυντικά πλοία. Παράλληλα, προχωράμε ένα τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού».
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία έτη, τα ναυπηγεία της ONEX έχουν πετύχει σημαντικά ορόσημα με φόντο την ελληνική ναυπηγοεπισκευή. Ειδικότερα, το 2024 εξυπηρέτησαν το 80,1% της συνολικής χωρητικότητας των πλοίων που επισκευάστηκαν σε ελληνικές δεξαμενές και το 51,2% του συνολικού αριθμού πλοίων.
Από το 2019, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 697%, με πάνω από 700 πλοία να έχουν εξυπηρετηθεί. Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 135 εκατ. ευρώ, με νέο πλάνο επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Σύντομα, οι εγκαταστάσεις της ONEX θα είναι ικανές να εξυπηρετούν πλοία έως και 200.000 τόνους.
Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Κικίλιας στις δηλώσεις του χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ONEX με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό τεχνικών, όπως χαρακτηριστικά η μετάβαση από την αμμοβολή στην υδροβολή, πρακτική που – σύμφωνα με τον ίδιο – ενισχύει την περιβαλλοντική προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Υπογράμμισε δε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές είναι σύμμορφες με τις προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο αναφορικά με την προφύλαξη του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφάλειας στις εργασίες ναυπηγοεπισκευής.
Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε επίσης και τη σημασία των ελληνικών ναυπηγείων για την κατασκευή σκαφών του Λιμενικού Σώματος, σημειώνοντας ότι οι διαγωνισμοί για μεγάλα και μικρότερα σκάφη θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εντός Ελλάδας, με ταχύτητα και διαφάνεια.
Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα με στόχο τη συνένωση της εφοπλιστικής κοινότητας. Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι τα πλοία του ελληνόκτητου στόλου πλέον ανέρχονται σε 5.800. «Το γεγονός αυτό είναι μια τεράστια διαπραγματευτική δύναμη για εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον ευρύτερο ρόλο των ναυπηγείων στη διαμόρφωση της εθνικής βιομηχανικής βάσης, αλλά και στην υποστήριξη της ασφάλειας.
«Το στοίχημα που έχουμε όλοι να πετύχουμε, είναι το “Made in Greece” στην κατασκευή των πλοίων και στη ναυπηγοεπισκευή να μετατραπεί σε ένα απόλυτο success story. Σε κάτι που θα τιμά την πατρίδα μας, τα στελέχη των επιχειρήσεων, τους εργαζόμενους και όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Γιατί έτσι θα φτάσει στο επίπεδο της ελληνικής ναυτιλίας, που διαφημίζει την πατρίδα μας σε ολόκληρη τη γη», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στη νομοθετική παρέμβαση που προώθησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ναυπηγείου μέσω της DFC, της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρέχεται σε ένα «εθνικό στοίχημα με αναπτυξιακό αποτύπωμα και χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Η παρουσία της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην επετειακή εκδήλωση, σηματοδοτεί – όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης – τη σύνδεση του επενδυτικού εγχειρήματος της ONEX με την εμπιστοσύνη της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ ευχήθηκε το Neptune Odyssey να αποτελέσει μόνο την αρχή «για χιλιάδες πλοία που θα περάσουν από τα ελληνικά ναυπηγεία».
Επισήμανε πως «η Ελλάδα, με έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο, οφείλει να διαθέτει και μια ναυπηγική βιομηχανία αντάξια της ναυτιλιακής της παράδοσης. Δεν μπορεί να είμαστε ναυτική υπερδύναμη και να εισάγουμε τεχνογνωσία που μπορούμε να παράγουμε εδώ».
Όσον αφορά το όραμα της Κυβέρνησης για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση, τόνισε: «Η ναυπηγική βιομηχανία, η γαλάζια οικονομία της πατρίδας μας, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Τη βάζουμε ξανά στο κάδρο ως στρατηγικό τομέα ανάπτυξης και εθνικής ασφάλειας. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά εντάσσεται στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο ως τμήμα των εμβληματικών και στρατηγικών επενδύσεων».
Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ειδική μνεία στο επενδυτικό έργο στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, αναφέροντας πως «δημιουργεί θέσεις εργασίας, παράγει τεχνογνωσία και αποδίδει ήδη καρπούς στην πραγματική οικονομία».
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού συνεχάρη την ONEX για την επίτευξη του ορόσημου, τονίζοντας ότι η συνεργασία με την Neptune Lines αποτελεί ένδειξη αξιοπιστίας.
«Το “Neptune Odyssey” είναι το τέταρτο πλοίο του ομίλου Neptune που επισκευάζεται στην ONEX», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλία των Ελλήνων παραμένει συνυφασμένη με τη ναυτοσύνη και την τεχνογνωσία της χώρας.
Η κυρία Τραυλού επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού νηολογίου, επισημαίνοντας ότι το Neptune Odyssey φέρει την ελληνική σημαία και κάλεσε την Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα την ανταγωνιστικότητά του.
Η κ. Τραυλού συνεχάρη τον κ. Ξενοκώστα για το όραμά του και για τα ορόσημα που έχει πετύχει τα τελευταία έτη. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή της ως πρόεδρος της ΕΕΕ για τη συμβολή και τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας με άξονα τη ναυτιλία.
«Θα ήθελα να αναφερθώ με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια στη γενικότερη δυναμική αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της πατρίδας μας. Η ναυτιλία των Ελλήνων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ναυτοσύνη μας, με την ιστορική τεχνογνωσία μας σε ολόκληρο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων».
Παράλληλα σημείωσε: «Είναι καθοριστικής σημασίας και για εμένα είναι πάγια δέσμευση, να στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση η ποιότητα, η αξιοπιστία, η συνέπεια και πάνω από όλα η ανταγωνιστικότητα, όλα εκ των οποίων προσφέρει η ONEX».
Εκτός αυτού, η πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε και στο ελληνικό νηολόγιο: «Το Neptune Odyssey θα πλέει φέροντας την ελληνική σημαία. Εύχομαι το ελληνικό νηολόγιο που χρειάζεται τη στήριξη της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας αλλά και την υποστήριξη της Πολιτείας να αποτελεί σύντομα, εκτός από μία εθνική, μία επιχειρηματικά ελκυστική επιλογή».