8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Xρηματιστήριο Αθηνών: Δύσκολος Ιούνιος, δυσκολότερος Ιούλιος

Xρηματιστήριο Αθηνών: Δύσκολος Ιούνιος, δυσκολότερος Ιούλιος
Shutterstock

Ο Ιούνιος ήταν ο πιο αρνητικός μήνας της χρονιάς με απώλειες κοντά στο 9% διαμορφώνοντας πρακτικά τις απώλειες από την αρχή του έτους (-9,28%) για τον Γενικό Δείκτη. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν έντονα αρνητικό για τις περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, φορτισμένο από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, της ενέργειας αλλά και των κινήσεων της νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.

Η φθορά των αποτιμήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, αποδίδεται και στην αναθεώρηση των προσδοκιών για τα κέρδη των επιχειρήσεων καθώς ο ορίζοντας των αβεβαιοτήτων υπερβαίνει τα προβλέψιμα χρονικά όρια που θα δικαιολογούσαν μια πρόσκαιρη διακοπή στη δυναμική της ανάπτυξης με δυνατότητες ανάκτησης. Επιπλέον, η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου ενσωματώθηκε στις αγορές οδηγώντας σε εκροές από μετοχές, ομόλογα και cryptos.

Ο μήνας που ξεκινάει παραμένει στο ίδιο μοτίβο αβεβαιοτήτων και παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να εξομαλύνουν την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην οικονομία τα δεδομένα δεν δείχνουν να αλλάζουν ιδιαίτερα. Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παρά την επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και την ένταση της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται υπό τη διαρκή επιρροή του διεθνή παράγοντα αλλά και της εκλογολογίας η οποία εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία.

Το κλίμα δύσκολα θα αλλάξει, τουλάχιστον εκ των έσω η αγορά θα αναζητούσε μια είδηση επιχειρηματικού περιεχομένου μεγάλου βεληνεκούς για να αποφύγει την εικόνα φθοράς των τελευταίων εβδομάδων. Ως εκ τούτου η τάση υπαγορεύεται από το εξωτερικό, το οποίο έως το τέλος του μήνα έχει μπει σε διαδικασία αναμονής ενόψει των αποφάσεων για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) και της FED (27/7). Εστιάζοντας πιο κοντά η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό θα επηρεαστεί από τους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη για τον μήνα Ιούνιο (5/7), την ανάγνωση των πρακτικών της FED (6/7) και τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο την ερχόμενη Παρασκευή.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών τα οποία διαγραμματικά είναι δύσκολο πλέον να αποφύγει. Η αγορά έχει «κρεμάσει» σε τζίρο και τάση και σε αυτή τη διαδρομή έως τις 788 – 790 δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο στήριξης αναφοράς. Η μόνη τεχνική ένδειξη που έχει διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα αφορά τους ταλαντωτές, οι οποίοι συντονίζονται στα φετινά χαμηλά πλέον του Γενικού Δείκτη με τις βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένες ζώνες τιμών.

Οι πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης σε αυτή την περιοχή είναι αυξημένες, ωστόσο η εικόνα δεν αλλάζει αν η αντίδραση δεν συνοδευτεί από κάποια αξιόλογη συναλλακτική ένταση. Η αδυναμία υπέρβασης των 840 μονάδων καθιστά πλέον το εν λόγω επίπεδο ως την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση και ενδεχομένως το όριο εξάντλησης μιας αναιμικής ανοδικής αντίδρασης που θα προέλθει από τις έντονες υποτιμήσεις του Γενικού Δείκτη.