Xρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική αντίδραση για λίγους

Xρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική αντίδραση για λίγους

Το διάλειμμα από το πτωτικό σερί δεν είχε ίσως την αναμενόμενη ένταση τηρουμένων των αναλογιών της πτώσης που προηγήθηκε, ωστόσο έδωσε τη δυνατότητα σε κάποια επιμέρους κομμάτια της αγοράς να διαφοροποιηθούν. Σε αυτό βοήθησε και η ανακωχή που καταγράφεται στο εξωτερικό μετά τις έντονες διακυμάνσεις που καταγράφηκαν στις αρχές του μήνα.

Στα θετικά της εβδομάδας που πέρασε καταγράφεται η αποκλιμάκωση των τιμών σε βασικά εμπορεύματα που αντιπροσωπεύουν κόστος πωληθέντων, ενώ και το πετρέλαιο δείχνει να σταθεροποιείται. Στον αντίποδα δεν υπάρχουν ακόμα οι ενδείξεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία μια βασική παράμετρος για την αλλαγή του τοπίου στα Χρηματιστήρια.

Παρόλα αυτά φθάνοντας στο τέλος του εξαμήνου ο απολογισμός είναι μάλλον «συμπαθητικός». Το Χρηματιστήριο κινείται σε μικρό μονοψήφιο ποσοστό απωλειών (-6,5%) με τις αντίστοιχες ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Αγορές να καταγράφουν απώλειες έως και 28%. Σε αυτό το διάστημα το ισοζύγιο έγειρε υπέρ των πτωτικών σε αναλογία 3 προς 1 ενσωματώνοντας τις αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Τα ήδη ενσωματωμένα ρίσκα στις αποτιμήσεις κυρίως του εξωτερικού θα κριθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με σημείο αναφοράς τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου που ξεκινούν μετά τις 12 Ιουλίου στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση 5,1% εφόσον εξαιρεθεί ο ενεργειακός κλάδος.

Ωστόσο, σε αυτό το γύρο δημοσίευσης η εστίαση θα επικεντρωθεί στις αντιδράσεις των εταιριών μετά την επιθετικότερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. 

Τεχνικά, η συνέχεια της αντίδρασης από τα χαμηλά των 814 μονάδων έσβησε πολύ γρήγορα καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερη προθυμία από το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό να ακολουθήσει στην ανοδική διόρθωση. Οι τράπεζες δείχνουν να δυσκολεύονται να βγάλουν δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου με αποτέλεσμα οι εικόνα της αγοράς να χάνει σε δυναμική ακόμα και σε ημέρες που το εξωτερικό δείχνει πιο θετικά φορτισμένο.

Αν και το περιθώριο που θεωρείται ως ένα ελάχιστο σημείο επαναφοράς από τα πρόσφατα χαμηλά δεν προσεγγίστηκε αυτή την εβδομάδα οι αγοραστές έχουν ακόμα κάποιες βάσιμες πιθανότητες να αναμένουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 850 μονάδες.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την επικρατούσα βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση η οποία απαιτεί υπέρβαση των 860 μονάδων και κάτι καλύτερο από μέσες ημερήσιες συναλλαγές κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Το ημερολογιακό τέλος του α’ εξαμήνου ενδεχομένως να δώσει περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης την ερχόμενη εβδομάδα, έστω με τη συνδρομή κάποιων ειδικών νέων στα οποία η Αγορά φαίνεται να έχει ενσωματώσει κάποιες προσδοκίες.