Wall Street: Μικρές απώλειες με φόντο τις εντάσεις μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ

Wall Street: Μικρές απώλειες με φόντο τις εντάσεις μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ

Πτωτικά κινούνται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, παρά τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αλλά και η αβεβαιότητα για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας δημιουργούν επιφυλακτικότητα και ανησυχία μεταξύ των επενδυτών.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες 100 μονάδων ή 0,37% και βρίσκεται στις 27.284 μονάδες, βάζοντας τέλος στο τετραήμερο ανοδικό σερί του.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος υποχωρεί στις 3.341 μονάδες, με απώλειες 0,22%, ενώ πτώση 0,23% καταγράφει και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται στις 11.086 μονάδες.

Το κλίμα στην αγορά επιδεινώθηκε αρκετά μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που σε 45 ημέρες θα απαγορεύσει τις συναλλαγές με την ByteDance, την κινεζική μητρική της εφαρμογής TikTok, ενώ αντίστοιχο διάταγμα υπεγράφη και για την πλατφόρμα WeChat του κινεζικού κολοσσού Tencent.

Στον αντίποδα, θετικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας για τον Ιούλιο ανήλθε στο 10,2%, χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν στο 10,6%.

Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα, η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη πρόσθεσε 1,76 εκατ. θέσεις εργασίας, την στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 1,6 εκατ.

Στα αναθεωρημένα στοιχεία, η ανεργία τον Ιούνιο παρέμεινε αμετάβλητη στο 11,1%, ενώ η ανάπτυξη των θέσεων απασχόλησης των τελευταίων δύο μηνών επιβραδύνθηκε κατά τον Ιούλιο.